1.500 volleybalfans zien Schotte in primeur

LINDEMANS AALST SPEELT EERSTE THUISMATCH IN GLOEDNIEUW SPORTCOMPLEX

1.500 volleybalsupporters krijgen vanavond in primeur de nieuwe sporthal Schotte te zien. Topclub Lindemans Aalst zal er haar eerste thuismatch van het seizoen spelen. De Looyerij, het restaurant in Schotte wiens naam verwijst naar de vroegere leerlooierij die er gevestigd was, mag meteen vol aan de bak, want er komen 250 vips eten. Schotte, relict van het industrieel verleden van de stad, is nu een van de modernste sporttempels van het land.

Sporthal Schotte wordt pas op 2 december aan de pers voorgesteld en op 4 december is er een opendeurdag, maar schepen van Sport Ilse Uyttersprot (CD&V) kon haar enthousiasme niet meer onder controle houden en zette al een reeks foto's van sporthal Schotte op Facebook.

Schotte werd vroeger vooral geassocieerd met de lange muur, die de rode draad is in 'De Kapellekensbaan' van Louis Paul Boon, en met vele vierkante meters industrieel erfgoed waar pasgehuwden naartoe trokken voor hun trouwfoto's.

De oude fabrieksgebouwen hebben plaatsgemaakt voor een sporthal van 70 op 45,5 meter met een hoogte van 12,5 meter. De olympische turnhal meet 30 op 45 meter met een hoogte van 7 meter. Er is een gevechtssporthal van 23 op 14 meter en 5 meter hoog en een danszaal met dezelfde afmetingen. De horecaruimte van 720 vierkante meter bevindt zich op de eerste verdieping net als de fitnessruimte van 650 vierkante meter. De muur aan de Kapellekensbaan is blijven staan. Twee fabrieksschouwen waarvan één een klimmuur wordt, herinneren ons aan industriestad Aalst.

Historische dag

"Het is voor de stad en voor ons club een historische dag. We kijken al een tijdje uit naar dit moment", zegt Jan Luppens van volleybalclub Lindemans Aalst. "Sinds december 2015 zijn we intensief bezig met Schotte. Eerst was er het bouwproject waar we ons zegje in gehad hebben met betrekking tot onder meer belichting en zaalindeling. In een latere fase was er de verhuis van de club, supporters, administratie, businessseats naar onze nieuwe Aalsterse thuis. Het is meer dan louter zes volleybalspelers verhuizen naar Aalst. 1.450 supporters zijn ingeschreven voor de eerste wedstrijd en er zijn 1.500 plaatsen. Een vol huis dus. Voor De Looyerij is het meteen een test, want 250 van onze vips zullen in het Schotte-restaurant eten. Vandaag (vrijdag, nvdr.) zijn er nog zo'n 100 mensen in de weer om alles in orde te brengen, van controle door de brandweer tot het in orde zetten van de tribunes."

Europese wedstrijden

Al enkele Aalsterse sponsors sprongen op de kar. "Onder meer Syral en het Keizershof steunen ons", zegt Luppens tevreden. "Sporthal Schotte is gewoonweg impressionant, de grootste volleybalzaal van België mét de juiste hoogte om Europese wedstrijden te spelen. Midden januari is het al zover want dan spelen we een Europees weekend. In de toekomst kunnen hier ook wedstrijden voor de Champions League plaatsvinden", besluit Luppens.

4 Volleybalclub Lindemans werkte in de sporthal zijn eerste training af.
Repro Rutger Lievens Volleybalclub Lindemans werkte in de sporthal zijn eerste training af.
4 De fitnessruimte op de eerste verdieping heeft een oppervlakte van 650 vierkante meter.
Repro Rutger Lievens De fitnessruimte op de eerste verdieping heeft een oppervlakte van 650 vierkante meter.
4
RLA
4 Restaurant De Looyerij krijgt vanavond meteen 250 vips over de vloer.
Repro Rutger Lievens Restaurant De Looyerij krijgt vanavond meteen 250 vips over de vloer.

Lees meer