2 Ingrida en Edgar van de Aalsterse Irish Pub.
RLA Ingrida en Edgar van de Aalsterse Irish Pub.

Aalsterse café-uitbaters krijgen postkaart in de bus: “Spreek Nederlands of ga terug naar uw land”

De uitbaters van de Irish pub St-James Gate in Aalst kregen een postkaart in de brievenbus met daarop de boodschap: “Praat Nederlands, of ga terug naar Ierland”. De briefschrijver verwijst naar het Vlaams Belang. De uitbaters, die eigenlijk van Litouwen afkomstig zijn, vinden het erg. “Wij werken en betalen belastingen in dit land”, zeggen ze.

Recent ontvingen mensen van Afrikaanse origine in Aalst een racistische haatbrief. De postkaart die nu bij de Irish pub aan het station van Aalst in de brievenbus viel, is niet expliciet racistisch, maar getuigt toch van een zekere vreemdelingenhaat.

Vlaams Belang

In de Irish pub St-James Gate bedienen Ingrida Tankeliun en Edgar Tarlap hun klanten in het Engels. Een van die klanten stuurde nu een postkaart vanuit Oostende met de boodschap: ‘Ga terug naar Ierland’.

Op de postkaart staat te lezen: ‘Misschien verstaan jullie het niet wat ik hier schrijf, maar het is nooit te laat om... Nederlands te leren. Of is dat misschien te min voor jullie? Ga dan maar eens te rade bij het... Vlaams Belang! Dan zal het rap zijn... ‘Return to Ireland!’

2 De postkaart die de uitbaters in de bus kregen.
RLA De postkaart die de uitbaters in de bus kregen.

Ga terug

Ingrida Tankeliun en Edgar Tarlap zijn geen Ieren, maar komen uit Litouwen. De brief is hard binnengekomen. “Het was een doordeweekse donderdag wanneer ik de brievenbus opendeed en het postkaartje vond. Ik heb het een klant laten vertalen voor mij”, zegt Ingrida. “Het is nooit te laat om Nederlands te leren, ga terug naar Ierland. Dat zijn geen fijne dingen om te lezen.”

Het koppel is verontwaardigd. “Wij werken keihard in onze horecazaak en we betalen belastingen. Het is niet dat wij hier zijn om te profiteren van een uitkering. Ingrida en ik willen ondernemen”, zegt Edgar. Ze geven toe dat ze geen Nederlands kennen en Engels moeten praten met de klanten. “Ik heb een basiscursus gevolgd, acht maanden lang. Dus ik ken wel een basis, maar Nederlands is echt geen makkelijke taal hoor”, zegt de Litouwse Ingrida, die ondertussen drie jaar in Vlaanderen woont.

Geen tijd voor taallessen

Edgar is hier vier jaar. “We zouden heel graag beter Nederlands praten, want we zien dat oudere klanten het moeilijk hebben met Engels, maar er is gewoon geen tijd om lessen te volgen. Wij moeten elke dag hard werken”, zegt Edgar.

De uitbaters van St-James Gate laten het hoofd niet hangen. “We zijn niet bang of kwaad, maar het is niet rechtvaardig. En we weten best wel dat niet alle mensen hier zo denken. In Litouwen heb je die ook. Onze klanten waren echt verontwaardigd. Een van hen heeft dit voorval gemeld bij Unia, maar we hebben besloten om niet naar de politie te gaan”, zeggen ze.

Burgemeester blijft fish en chips bestellen

Christoph D’Haese (N-VA), burgemeester van Aalst, stelt al voor de tweede keer deze maand vast dat in zijn stad haatbrieven worden verstuurd. Hij neemt het op voor de uitbaters van de Ierse pub. “Het is nog vroeg op het jaar, maar sommigen lijken nu al last te hebben van de warmte. Aalstenaars kennen de uitbaters als hardwerkende mensen, altijd vriendelijk en met een goede reputatie”, reageert de burgemeester. “Net zomin als een Chinees restaurant ‘nasi goreng’ op de kaart moet vervangen door ‘gebakken rijst’, mag men ook in de Ierse pubs een ‘pint’, fish and chips’ en een ‘cider’ blijven bestellen, toch?”

LEES OOK: “Vergeet je spelling niet te controleren”: het antwoord van een leerkracht op de racistische brief in Aalst

374 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Nvenakeng Awung

    Geen Nederlands, geen vergunning.

  • Dielan Bols

    Sorry maar 4 jaar? Komaan... Nederlands zou verplicht moeten zijn, zekeren in Vlaanderen en al helemaal voor zaken. Hoeveel bedrijvjes in de abdijstraat in Hoboken geen Nederlands of Engels kunnen, enkel Frans, zelfs soms dat niet. De haatbrief is overdreven, maar dan noch...

Lees meer