7 Carnavalisten lachen met Unesco en de joden.
K.V. Carnavalisten lachen met Unesco en de joden.

Aalsterse carnavalisten lachen opnieuw met joden en Unesco: “Pure provocatie”

Het is nu al duidelijk wat hét thema van Aalst carnaval 2020 wordt: joden en Unesco. In de aanloop daarvan hebben carnavalsverzamelaars 150 verschillende carnavalslintjes uitgebracht met een sneer naar Unesco en joden. ‘Unesco, wa ‘n klucht’, is een van de leuzen. Onlangs moesten burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) en schepen Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) naar het hoofdkwartier van Unesco in Parijs om uit te leggen dat het carnaval niet antisemitisch is. In december beslist Unesco in Colombia of Aalst carnaval werelderfgoed blijft. Het Forum van Joodse Organisaties (FJO) ziet in de lintjes enkel “een pure provocatie”.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Carnavalsgroep De Vismooil’n stak vorige carnaval het vuur aan de lont met hun praalwagen ‘Sabbatjoor’. In 2019 deden ze niet mee voor de prijzen, ze kozen om het eens een jaartje rustig aan te doen en niet vol voor de prijzen van de carnavalsstoet te gaan. In dat sabbatjaar kozen ze voor het thema Sabbatjoor. De verontwaardiging die erop volgde, was ongezien. Joden uit binnen- en buitenland beschuldigden Aalst carnaval van antisemitisme. Er werd gefocust op de haakneus van de ‘joodse’ carnavalskoppen, ook al hadden die carnavalisten alleen maar de carnavalskop uit piepschuim van VB-gemeenteraadslid Michel Van Brempt gerecycleerd. Dezelfde kop deed het jaar ervoor nog mee in de stoet als kruisvaarder. 

7 Carnavalisten lachen met Unesco en de joden.
K.V. Carnavalisten lachen met Unesco en de joden.

In september mochten burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) en schepen Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) het gaan uitleggen op het hoofdkwartier van Unesco in Parijs. De Gucht en D’Haese schetsten anderhalf uur lang de context van Aalst carnaval aan het twaalfkoppige evaluatiecomité, waarin zes nationaliteiten zetelen en dat wordt voorgezeten door een Zuid-Koreaanse. Achteraf hadden ze het over ‘een goed gesprek’. Misschien worden D’Haese en De Gucht binnenkort opnieuw op het matje geroepen, want nu duikt een reeks carnavalslintjes op over Unesco en joden.

Gouden tanden

K.V. is de ontwerper van de lintjes. “In totaal gaat het om een reeks van 150 unieke carnavalslintjes die we verdelen onder Aalsterse verzamelaars. Er zijn zes verschillende figuren en 150 verschillende leuzen”, legt hij uit. “Er staan geen gore zaken op. Het gaat niet over vergassen of concentratiekampen. Echt rechtstreeks lachen met joden doen we ook niet. We richten ons vooral naar Unesco, het is niet tegen joden.”

De leuzen luiden onder andere: ‘Unesco, wa ‘n klucht’ en ‘weir lachen me iederiejn’. De getekende prentjes zijn allemaal joden en er zit ook een moslim tussen die zegt: ‘Ze hebben met ons ook al gelachen’.  “Het is gericht naar Unesco, maar vind maar eens een leuke afbeelding van Unesco. Dus hebben we voor joden gekozen", volgens de ontwerper.

“Pure provocatie”

Het Forum van Joodse Organisaties (FJO) is niet opgezet met de lintjes. “Bij de carnavalsstoet konden we nog ergens begrijpen dat men de impact om de wereldwijde joodse gemeenschap had onderschat”, zegt FJO-woordvoerder Hans Knoop. “Toen was er duidelijk een gebrek aan inlevingsvermogen en kwam Aalst in de wereldpers. Dat er nu opnieuw afbeeldingen worden gelanceerd, met dezelfde stereotiepe haakneus en hoeden, is een pure provocatie. Dit zijn cartoons met een onvervalste antisemitische insteek”, aldus Knoop.

Dat de ontwerper beweert dat er geen “gore zaken” worden afgebeeld, is volgens Knoop net deel van het probleem. “Die man gebruikt wel exact dezelfde anti-semitische stereotiepe afbeeldingen die tot de concentratiekampen en gaskamers hebben geleid. Datzelfde soort afbeeldingen verscheen in de jaren dertig in Der Stürmer, het nazi-blad bij uitstek”, zegt Knoop.

Knoop besluit met de vaststelling dat de “humor in Aalst duidelijk anders is dan wat wij als humor beschouwen”. “De manier waarop de man zogezegd Unesco een hak wil zetten, is beneden alle niveau dat men zou mogen verwachten na gekende impact op de joodse gemeenschap.”

“Slechte timing”

De burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese (N-VA), veroordeelt de actie van de carnavalisten niet. “Ik heb geen zin om de vleugels van de carnavalisten te knippen. De timing is niet zo gelukkig, op een moment dat Unesco nog moet beslissen over Aalst carnaval. Het is niet zo simpel om als Aalsters burgemeester dit aan Unesco te duiden, in tijden dat het antisemitisme in stijgende lijn zit in Europa. Al denk ik niet dat dit de beslissing van Unesco zal beïnvloeden. Het is ook geen actie van de stad, maar van een individu”, zegt de burgemeester van Aalst

7 Carnavalisten lachen met Unesco en de joden.
K.V. Carnavalisten lachen met Unesco en de joden.
7 Carnavalisten lachen met Unesco en de joden.
K.V. Carnavalisten lachen met Unesco en de joden.
7 Carnavalisten lachen met Unesco en de joden.
K.V. Carnavalisten lachen met Unesco en de joden.
7 Carnavalisten lachen met Unesco en de joden.
K.V. Carnavalisten lachen met Unesco en de joden.
7 Carnavalisten lachen met Unesco en de joden.
K.V. Carnavalisten lachen met Unesco en de joden.

31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ronny Wauters

    Schaf deze achterlijke voorstelling af van Aalst! Ze hebben daar blijkbaar GEEN greintje normbesef en denken echt alles te mogen met hun carnaval! Ze hebben gewoon geen respect meer voor normen en waarden! Dit heeft niks meer met plezier te maken!!!! Dus afschaffen deze boel!!!

  • Eddy Van De Velde

    Is inderdaad provocerend en ze hebben groot gelijk.

Lees meer