Rouwregister voor de oud-burgemeester Ilse Uyttersprot.
Joel Hoylaerts/Photo News Rouwregister voor de oud-burgemeester Ilse Uyttersprot.

Al 2.409 steunbetuigingen in online rouwregister voor Ilse Uyttersprot, maar Uitvaartunie heeft kritiek op dat in het stadhuis: “Mag niet volgens coronaregels”

Al 2.409 personen schreven iets in het online rouwregister dat de stad Aalst opende naar aanleiding van de moord op oud-burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V). Een handvol mensen schreef iets in het rouwregister in de balie van het Aalsters stadhuis. Op dat rouwregister in het stadhuis is er kritiek van Uitvaartunie Vlaanderen. “Dat mag niet omwille van corona”, luidt het.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Uitvaartunie Vlaanderen zegt dat het gebruik van rouwregisters verboden is en vraagt zich af waarom Aalst het wel mag. “De stad heeft een condoleanceregister neergelegd voor het overlijden van Ilse Uyttersprot. Volgens de richtlijnen voor begrafenisondernemers en crematoria van het Agentschap Binnenlands Bestuur in verband met Covid-19 (datum 29 juli) is dit echter niet toegestaan. In de wet staat: ‘Het gebruik van condoleanceboekenis verboden. Mensen worden aangeraden om hun medeleven te betuigen via sociale media en online websites zoals rip.ie, of per sms of brief.’ Voor uitvaartondernemers gelden kennelijk andere regels dan voor politici”, zegt de Uitvaartunie.

Voor uitvaartondernemers gelden kennelijk andere regels dan voor politici

Uitvaartunie

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) vindt het overdreven. “Zelfs een beetje een wereldvreemde reactie is dit. Natuurlijk gelden er voor politici geen andere regels”, zegt de burgemeester van Aalst. “Zeer duidelijk heb ik aan onze stadsgenoten gezegd dat rouwbetuigingen bij voorkeur online worden overgemaakt. Op dit moment deden al 2.409 mensen dat, maar er zijn ook nog altijd mensen die niet over een computer of digitale toegang beschikken en toch graag eer willen bewijzen aan Ilse Uyttersprot.”

Geen digitale mogelijkheden

“Het overlijden van Ilse, iemand die zeer veel heeft gedaan en betekend voor Aalst, raakt de hele stad”, zegt D’Haese. “Laat duidelijk zijn dat ik er alleszins voor zal zorgen dat het voor Aalstenaars zonder digitale mogelijkheden in het Administratief Centrum mogelijk zal zijn om Ilse eer te bewijzen, weliswaar op een veilige en verantwoorde manier. In het stadhuis worden de regels nog altijd bepaald door de burgemeester en de veiligheidsvoorschriften zeer rigoureus opgevolgd, en dat zal ook bij het rouwregister voor Ilse het geval zijn.”

Lees meer