Het bouwteam van atletiekclub Alva: Geert, Pascal, Roland, Jan en Geert.
Foto Rutger Lievens Het bouwteam van atletiekclub Alva: Geert, Pascal, Roland, Jan en Geert.

Alva opent verenigingshuis 'De Portier'

300.000 EURO OM INDUSTRIEEL ERFGOED TE BEWAREN

Atletiekclub Land van Aalst - Alva- heeft de vroegere portierswoning van de leerlooierij Schotte in gebruik genomen na ruim twee jaar renoveren. Het verenigingshuis kreeg de toepasselijke naam De Portier. Alva investeerde 300.000 euro om dit stukje industrieel erfgoed te bewaren, renoveren en een nieuwe toekomst te geven.

De site Schotte aan de Kapellekensbaan, je kan aan de staat van deze plek afleiden hoe het met de stad Aalst gesteld is. Het fabrieksverleden en het arbeidersleven honderd jaar geleden, Louis Paul Boon schreef er het boek De Kapellekensbaan over. Ook wanneer de site Schotte twintig jaar geleden verlaten werd en verloederde, stond de stadskanker symbool voor het Aalst van toen: het Charleroi aan de Dender, een gemarginaliseerde grijze ex-fabrieksstad die iedereen met genoeg geld en verstand snel ontvluchtte.


En dan is er het Schotte van vandaag: terwijl Aalst heropleeft en door sommigen een tikkeltje overdreven het 'Londen aan de Dender' wordt genoemd, heeft ook de fabriek plaatsgemaakt voor een hypermodern sportcomplex. Twee gebouwen op de site doen terugdenken aan het verleden, de portierswoning en de directeurswoning. Het eerste gebouw opent Alva dit weekend als verenigingshuis De Portier. Eind dit jaar opent in de directeurswoning jeugdverblijf Schotte.


Een jaar na de opening van het multifunctioneel sportcomplex is nu ook het eerste van de twee resterende poortgebouwen van de voormalige lederfabriek Schotte klaar voor gebruik. "In De Portier bevinden zich een opbergruimte, een vergaderzaal die ook inzetbaar is voor voordrachten, yoga- en relaxatietrainingen op de tweede verdieping, een multifunctionele ruimte op het gelijkvloers, een secretariaat en twee kleedkamers met douches. Het sanitair gedeelte is ook volledig toegankelijk voor andersvaliden", zegt Geert Verdoodt van Alva. "De buitenzijde werd met veel zorg voor afwerking en aandacht voor het oorspronkelijke uitzicht in haar oude eer hersteld en aan de binnenzijde werd een volledige nieuwbouw opgetrokken."

Opwaardering

Langsheen de Erembodegemse Kapellekensbaan werden de voorbije jaren ook de lange muur, de twee schouwen en de voormalige directeurswoning gerenoveerd. "Met De Portier erbij krijgt dit hele stadszicht een opwaardering en heeft Aalst er een visueel ijkpunt in goede staat bij", zegt Geert. "De Portier wordt het verenigingshuis voor alle leden van de atletiekvereniging Alva. Zij groepeert enkele honderden atleten en lopers, maar De Portier wil op de site en in combinatie met het sportcomplex Schotte, Aalst Sport, De Looyerij en het jeugdverblijfcentrum van Kroffel ook een aanvullende rol spelen in het aanbod. Midden in het groene en sportieve hart van Aalst met natuurgebieden Osbroek en Gerstjens en de binnenkort volledig nieuwe atletiekpiste op de Osbroek-sportterreinen wil Alva ook een maatschappelijke rol spelen. Zo won onze club ook al de Vredesprijs in Aalst, organiseerde al vele malen de Priester Daens Vredesloop, enkele belangrijke Oost-Vlaamse jeugdkampioenschappen en tal van sportieve acties voor sociaal-maatschappelijke doeleinden."

Lees meer