Eendracht Aalst-supporters.
Geert De Rycke Eendracht Aalst-supporters.

Eendracht Aalst degradeert, nieuw stadion nooit zo ver weg: “Eerst de schouders rechten”, zegt burgemeester D’Haese

Mogen de supporters van Eendracht Aalst stoppen met dromen van een nieuw stadion? Hun ploeg verloor zaterdagavond het cruciale degradatieduel tegen Dessel Sport en zakt naar de tweede amateurklasse. Wat een treurnis, en dat net nu de club 100 jaar bestaat.

‘Eendracht Aalst 100 jaar’ moest een groot feest worden, maar het is voor al wie de club graag ziet een uppercut geworden. De spelers konden zaterdagavond opnieuw niet winnen en het verlies tegen Dessel Sport betekent een degradatie naar de tweede amateurliga. Voor wie niet meer helemaal mee is met de nieuwe structuur van het Belgisch voetbal: wie in tweede amateurliga speelt moet drie keer kampioen spelen vooraleer hij weer tegen Anderlecht en Club Brugge in eerste klasse speelt. Het is van vierde klasse terug proberen opklimmen naar eerste. Een zaak van vele jaren.

De kip of het ei

Eerst een nieuw stadion en dan volgen de sportieve resultaten wel, of eerst weer beter spelen? Het is de vraag van de kip of het ei. Club en supporters zijn al jaren vragende partij voor een nieuw stadion. Veel fans zijn ervan overtuigd dat een nieuw stadion ook goeie sportieve resultaten met zich mee zal brengen. De stad Aalst houdt al jaren de boot af met ‘task forces’ en ‘locatiestudies’, nooit kwam er een concrete beslissing. Waarom zou je ook een nieuw stadion bouwen als de club steeds verder en verder wegzakt en de toeschouwers meer en meer hun kat sturen naar het stadion? Nog nooit waren de tribunes zo leeg tijdens de carnavalsmatch, normaal een topavond.

Eerste tien jaar stadion?

Toch zal je ook vandaag geen enkele Aalsterse politicus horen zeggen dat er de eerste tien jaar geen nieuw stadion komt voor Eendracht Aalst. “Aalst als centrumstad heeft nood aan goeie voetbalinfrastructuur, los van de sportieve prestaties van Eendracht Aalst”, reageert schepen van Sport Ilse Uyttersprot (CD&V). “Uiteraard betreur ik ten zeerste dat de sportieve prestaties van onze club tegenvallen, maar voetbal blijft de populairste en meest laagdrempelige sport om kinderen aan te zetten tot sporten.”

“Eendracht Aalst, die dit jaar 100 jaar bestaat, heeft ook een rijke traditie in jeugdvoetbal en dit is minstens even belangrijk als de eerste ploeg. Met het sportieve beleid bemoeit de stad zich niet, maar Eendracht Aalst blijft ons vlaggenschip op voetbalgebied en hopelijk komen er op sportief vlak betere tijden”, zegt Uyttersprot (CD&V). “Op stedenbouwkundig vlak denk ik dat de stad moeten blijven zoeken naar meer recreatiegebied dat ook plaats kan bieden voor een stadion. Ondertussen moeten we alleszins oog hebben voor de grote noden van al onze voetbalclubs in onze stad.”

Okapi en Eendracht

Ook burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) zegt het dossier Eendracht Aalst niet los te laten. “Het is betreurenswaardig dat de club degradeert. We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Eendracht Aalst weer Eendracht Aalst kan zijn. Werken aan de wederopstanding, de schouders rechten. Een nieuw stadion voor Eendracht Aalst, dat is zeker niet afgevoerd. De timing zal anders zijn. In tussentijd moeten we Eendracht helpen waar we kunnen in het stadion dat er nu is en denken aan een verbouwingsscenario”, zegt D’Haese.

In het verleden waren een nieuw voetbalstadion voor Eendracht en een nieuwe baskettempel voor Okapi belangrijke verkiezingsthema’s in Aalst. Okapi liet recent weten af te zien van die plannen en geen basketzaal meer te willen op de Tragel. Met de degradatie van Eendracht lijkt ook dat bouwdossier op de lange baan geschoven.

Het clubbestuur werd gecontacteerd, maar was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer