Nadia D'Haese
Groen Nadia D'Haese

Geniaalst: "Een jongerengemeenteraad"

De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober komen dichterbij. In aanloop van de stembusgang geven we politieke kandidaten de kans om een gedurfd idee te lanceren, out-of-the-box, maar realistisch. We vroegen hen hoe zij de stad willen laten evolueren van Aalst naar Geniaalst. Vandaag een idee van Nadia D'Haese (32).

Naam: Nadia D'Haese

Partij: Groen

Plaats op de lijst: 32

"Een jongerengemeenteraad"

"De jongeren in Aalst zijn veel te weinig betrokken bij het beleid en de politiek, dat bleek ook duidelijk uit de enquête van VONK. Door jongeren meer inspraak te geven willen we betrokkenheid creëren . Zo willen we een jongeren gemeenteraad. Eén dag in de maand moeten jongeren tussen 12- 18 jaar in de raadszaal kunnen debatteren over thema’s die hen aanbelangt ( een speelplein, een fuifzaal, de fietsroute naar school,..), een item dat hier besproken wordt moeten jongeren dan op de echte gemeenteraad als agendapunt kunnen toevoegen. Jongeren mogen dan plaatsnemen op de zitjes waar nu het college en de gemeenteraadsleden zetelen. Ons voorstel zou ook zijn dat de jongeren dit punt dan op de echte gemeenteraad mogen komen verdedigen."

"Met dit voorstel willen we er voor zorgen dat jongeren meer inspraak hebben in het beleid. Tot vandaag de dag hebben jongeren jonger dan 18 nog geen stemrecht en dus ook weinig of geen inspraak in het beleid. De jeugdraad (VONK) en jeugddienst kan helpen bij het begeleiden hiervan. Te vaak wordt vergeten dat jongeren een andere maar zeer waardevolle kijk hebben op het beleid, die vandaag de dag onvoldoende gehoord wordt. Een ‘kindertoets’ bij stadsontwikkeling kan dienen als een mooie aanvulling. Zo kunnen we positieve betrokkenheid creëren en samen onze stad beter maken."

"Nu vrijdag 5 oktober vanaf 19 uur houden de jongeren van Groen een infocafé in Cimorné. Daar gaan ze met elkaar in gesprek over de voorstellen van Groen. Hoe kijken jongeren naar de politiek, een jongeren festival in Aalst, communicatie naar jongeren toe."

Poll

Oprichting van een jongerengemeenteraad?

  • Ja 57%
  • Nee 43%
131 stemmen

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer