2 De omstreden praalwagen van de Vismooil'n.
Rutger Lievens De omstreden praalwagen van de Vismooil'n.

Internationale joodse organisatie: “Premier Wilmès, help ons carnaval Aalst schrappen van Unesco-lijst”

“Dring er bij de Unesco op aan om het carnaval van Aalst te schrappen van de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.” Met die boodschap klopt de directeur internationale relaties van het Simon Wiesenthal Centrum aan bij de nieuwe Belgische premier Sophie Wilmès. Shimon Samuels vindt dat de organisatoren ‘antisemitische clichés’ hebben toegestaan. Het centrum is een internationale joodse organisatie die strijdt tegen het antisemitisme.

In een brief aan Wilmès wijst Samuels de Belgische premier op "de internationale verontwaardiging over antisemitische praalwagens op het carnaval van Aalst". Hij benadrukt ook de joodse afkomst van de nieuwe regeringsleidster. De premier zou volgens hem ook gepaste strafmaatregelen moeten nemen om herhaling in België te voorkomen. 

Koffer met geld
Het carnaval van Aalst kwam begin dit jaar onder vuur te liggen van joodse organisaties omdat er in de stoet een praalwagen meereed met karikaturale joodse personen die een koffer met geld beschermen. Dat roept herinneringen op aan de nazi-propaganda. 

Volgens het Simon Wiesenthal Centrum doken tijdens het carnaval van 2013 al acteurs op die SS'ers speelden met gevangenen in blauw-wit gestreepte pakken (typisch voor de concentratiekampen, nvdr). De SS'ers droegen ook dozen met ‘Zyklon B-gas’ dat gebruikt werd in de gaskamers.

2 Premier Sophie Wilmès.
Premier Sophie Wilmès.

“Unesco, wat een klucht”
De Unesco nodigde vorige week de Belgische ambassadeur al uit om uitleg te geven over de carnavalslintjes met spotprenten van een jood met haakneus. Daarop stond de tekst ‘Unesco, wat een klucht’ te lezen. Die waren onlangs opgedoken om de draak te steken met de hele zaak.

Midden september verdedigden de organisatoren van het carnaval van Aalst hun zaak nog op het Unesco-hoofdkwartier. Burgemeester Christophe D'Haese (N-VA) verdedigt het recht op vrije meningsuiting.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frederik Vanduffel

    Men kan wel excuses vragen hoewel ik denk dat ze die niet krijgen, maar hun eis aan de UNESCO is ongepast in het licht van de zaak van Charlie Hebdo, waarvoor hoge politieke personaliteiten in Parijs mede manifesteerden in naam van het fundamentele recht op vrije meningsuiting. Overigens vind ik ook dat deze voorstelling wel erg brutaal is zoals trouwens deze in Charlie Hebdo, wat niet gezegd kan worden over het negationisme, waarom de wet ertegen in Spanje opgedoekt werd. frederikvanduffel

  • Eric Urkens

    Ze weten hoe ze zich populair moeten maken. Van humor, al dan niet platvloers, weten ze duidelijk minder.

Lees meer