2 Jaël met de overwinningsbeker in de bakkerij.
Rutger Lievens Jaël met de overwinningsbeker in de bakkerij.

Jaël (23) is beste Belgische bakker

23 is hij pas en Jaël Verleysen is nu al de beste bakker van het land. Op het Voedingssalon in Brussel blonk de jonge bakker uit in de categorie Sierstuk. Zijn halloweenheks met eetbare doodskoppen en dito heksenketel bekoorde de jury. Jaël had acht uur nodig om het pronkstukje te bakken en oefende het vooraf thuis een tiental keer.

Het moest eetbaar zijn en minimum een meter hoog. "En het moesten uiteraard als brood gebakken producten zijn", zegt bakker Jaël. "Op het Belgisch kampioenschap waren er drie categorieën: brood bakken, koeken en sandwichen en tenslotte de categorie waar ik aan deelnam 'Sierstuk'. Het thema hadden we vooraf gekregen en luidde Halloween", zegt hij. Het winnende tafereel zou je als volgt kunnen omschrijven: een heks met zwarte puntmuts staat in haar typische heksenketel te roeren terwijl de doodskoppen aan de voet van de ketel liggen.


"En dat is allemaal eetbaar?", vraagt Jill De Cuyper, een klant die in de winkel in Hofstade een brood komt kopen. "Zelfs die zwarte ketel? Hoe doe je dat?", vraagt ze. "De zwarte kleur komt van inktvisinkt", zegt Jaël. "Het moest allemaal eetbaar zijn en we mochten geen kleurstoffen gebruiken. Rood moest van paprika komen, geel van curry en voor zwart gebruikte ik dus de inktvisinkt", zegt Jaël. De klant knikt. "Het brood is hier goed, maar dat hij dat allemaal kon wisten we niet."

2 Jaëls winnende ontwerp.
Rutger Lievens Jaëls winnende ontwerp.

Jaar voorbereiding

Een jaar hadden de kandidaten van het Belgisch kampioenschap voor beste bakker de tijd om zich voor te bereiden en Jaël Verleysen heeft die tijd goed besteed. "Zeker tien prototypes heb ik gemaakt. Het is enorm geëvolueerd. Zelfs tussen de voorlaatste en de finale versie zat er nog wat verschil. Het sierstuk moest op de dag van de finale daar gebakken worden. We kregen acht uur de tijd om het af te bakken. Dan is het geen overbodige luxe als je het eerst tien keer thuis oefent. De laatste week voor de finale wist ik pas hoe het sierstuk er definitief zou uitzien", zegt de jonge bakker.


Het is nog maar de derde keer dat het BK Bakker wordt georganiseerd. "En de eerste keer dat ik mocht meedoen, de leeftijdslimiet ligt op 23 jaar. De kans bestaat nu dat ik geselecteerd wordt voor het wereldkampioenschap, als dat nog eens plaatsvindt. Hoe dan ook ligt mijn focus op het werk in de zaak. Ik werk een jaar samen met mijn ouders in de bakkerij en ik hoop dat er met mij een nieuwe wind mag waaien. Het zou fantastisch zijn mocht ik kunnen bijdragen aan de verdere modernisering van ons bedrijf."

Lees meer