2 Heel wat mensen kwamen een reanimatiecursus volgen.
Koen Baten Heel wat mensen kwamen een reanimatiecursus volgen.

OLV ziekenhuis organiseert reanimatielessen in kader ‘week van het hartritme’

In het OLV-ziekenhuis in Aalst vinden vandaag twee sessies plaats om te leren reanimeren. Vandaag de dag overlijden nog te veel mensen op straat nadat ze iets aan hun hart krijgen, en dit omdat de bevolking te weinig weet hoe ze de hartmassage moeten toepassen. “Als de hartmassage binnen de twee minuten start is er een overlevingskans van meer dan vijftig procent", zegt cardioloog en lesgever Jan Leeman. 

Vandaag zullen ongeveer vijftig personen de lessen bijwonen in het ziekenhuis om te leren reanimeren en wat de feiten zijn bij reanimatie. Eerst volgde er theorie en daarna konden ze deze in de praktijk omzetten. “We doen dit in het kader van de week van het hartritme, om te sensibiliseren en de burger te leren reanimeren", zegt Kristien Croeckaert, zorgzone manager van het ziekenhuis. “We doen dit al enkele jaren en we merken dat de interesse steeds groter wordt. Het blijft dan ook erg belangrijk om te kunnen reanimeren", vertelt Croeckaert. 

2 Er werd onder meer ademhaling en massage aangeleerd.
Koen Baten Er werd onder meer ademhaling en massage aangeleerd.

Dat kan cardioloog Jan Leeman alleen maar bevestigen. “Wanneer op de straat nu iemand iets krijgt aan het hart kan slechts 20 procent van de omstanders reanimeren, en dat zijn slechte cijfers", klinkt het. “Vaak wachten ze dan op de mug die er ongeveer na tien minuten is, maar dat zijn wel erg kostbare minuten. Wanneer er dan al iemand aan het reanimeren is, is de kans groot dat de persoon in kwestie het zal overleven", klinkt het. De laatste vijftien jaar zijn de cijfers wel gestegen in een positieve evolutie van twee procent overlevenden naar acht procent, maar dit is nog steeds niet voldoende. “Als je kijkt naar het casino in Amerika kunnen alle personeelsleden reanimeren. Wanneer daar iemand getroffen wordt aan het hart is de overlevingskans 70 procent, een enorm verschil", zegt Leeman. 

Ook Leeman merkt dat de interesse groeit en moedigt dit alleen maar aan. Op deze manier hoopt hij ook dat in ons land de cijfers steeds beter zullen worden. “Als iedereen kan reanimeren, dan kan je heel wat levens redden", besluit Leeman. “In september zullen we met het ziekenhuis ook gratis screenings houden van het hart waarbij iedereen de gezondheid van zijn hart kan laten testen”, klinkt het. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer