Het standbeeld van Dirk Martens.
Rutger Lievens Het standbeeld van Dirk Martens.

Stellingen rond De Zwette Maan blijven tot half juli staan

Nee, de stelling rond het standbeeld van Dirk Martens op de Grote Markt van Aalst blijft er niet voor eeuwig staan. Aalstenaars beginnen zich zorgen te maken, omdat de stelling er nu al maanden staat maar niemand ziet er ooit iemand aan het werk. Het is de bedoeling dat de marmeren platen worden gerestaureerd. “Er wordt nu vooral achter de schermen gewerkt”, zegt de stad.

“Gaat dat daar nog lang blijven staan?”, vragen sommigen zich af. De stad Aalst schept nu duidelijkheid: “Het standbeeld van Dirk Martens, de ‘Zwette Maan’, staat al enige tijd in de stellingen voor zijn restauratie. Passanten en marktbewoners merkten de jongste weken weinig activiteit op. Dat komt omdat er momenteel achter de schermen hard wordt gewerkt”, zegt de stad Aalst. “Eén van de marmerplaten was namelijk in zo’n slechte staat dat hij aan vervanging toe was. Dat betekent dat de hele tekst handmatig opnieuw moet worden ingekapt in het specifieke gotische lettertype. Dit gebeurt in het atelier van de letterkapper, aangezien het onmogelijk is om dat ter plaatse te doen.  Dat is een echt monnikenwerk. Verwacht wordt dat de ‘zwette maan’ half juli piekfijn in orde zal zijn.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer