Utopia
Legnani & Capelleti Utopia

Utopia wint architectuurprijs Oost-Vlaanderen

Utopia in Aalst heeft de Provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen 2019 gewonnen. De bibliotheek en academie voor podiumkunsten deelt de eerste plaats met de Standaertsite in Ledeberg. Een vakjury koos beide projecten uit 23 inzendingen met als thema ‘herbestemming en herinrichting van historisch erfgoed’.

Beide laureaten ontvangen elk 3.750 euro. “De jury vindt de stedenbouwkundige inplanting in de stad zeer geslaagd. Utopia, de stad en de bewoners zijn met elkaar verbonden en communiceren met elkaar via grote en brede openingen. Het kenmerkende onregelmatige stratenpatroon van het stadscentrum wordt verrijkt met drie nieuwe pleinen, die als het ware doorlopen in het gebouw zelf”, zo staat in het juryverslag te lezen. “De ramen, die even breed en hoog zijn als de ruimtes zelf, bieden zowel een venster op de stad als een blik naar binnen vanuit de stad. Het open binnenlandschap ontvouwt zich van vloer tot plafond. Utopia is een nieuw referentiepunt en een herkenningsteken voor de inwoners.”

Utopia dingt ook nog mee naar de prijs voor beste bib van Vlaanderen. Stemmen kan nog tot 31 augustus via de website van Utopia.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer