4 Isabelle Meert van vzw De Kalmoes ontfermt zich over een bang diertje.
Tim Van Damme Isabelle Meert van vzw De Kalmoes ontfermt zich over een bang diertje.

Verwaarloosde pony's krijgen nieuwe thuis

EIGENAAR MOET ZICH VERANTWOORDEN VOOR CORRECTIONELE RECHTBANK

De twaalf zwaar verwaarloosde pony's die afgelopen maandag op een kaalgevreten weiland werden aangetroffen, zijn gered. Buurtbewoners kregen hulp van een kabinetsmedewerker van Aalsters schepen van Welzijn Dylan Casaer (SD&P) , de Ark van Pollare en De Kalmoes uit Ninove, om de dieren een nieuwe thuis toe te bezorgen.

De schrijnende beelden van de sterk verwaarloosde pony's logen er niet om. "Er was op zeer korte tijd een oplossing nodig. We hebben dan ook alles in het werk gesteld om die dieren te redden," zegt kabinetsmedewerker Caroline Kennes. Zij trommelde woensdag leden van vzw De Kalmoes en de Ark van Pollare op om de dieren de nodige zorgen te geven. "Toen we aan het verkommerde weiland aankwamen, troffen we er de eigenaar van de dieren aan. Eerst liet hij ons niet toe de dieren te voederen, maar na lang praten bereikten we ons doel. Beter nog, tijdens de onderhandelingen zijn we overeengekomen dat hij zes van de twaalf pony's aan de Ark van Pollare zou afstaan. We hebben uiteraard voor de sterkst verzwakte dieren- waaronder de twee veulens en een blinde pony- gekozen", zegt Caroline. Ook voor de overige zes pony's kwamen de eigenaar en de dierenvrienden tot een akkoord.

4 Caroline Kennes bij een van de pony's.
Tim Van Damme Caroline Kennes bij een van de pony's.

Niet zo schrijnend

Volgens de lokale politie van Aalst loopt er al enkele maanden een onderzoek naar de verwaarlozing van de bewuste pony's. "Tussen mei en augustus zijn we een tiental keer naar de weide getrokken om er vaststellingen te doen. Twee keer waren we in het bijzijn van een inspecteur-dierenarts van de Vlaamse Overheid, maar toen was de situatie nog niet zo schrijnend", zegt inspecteur Chris Van der Linden.


"Wel heeft de man een proces- verbaal gekregen en hebben we hem meerdere malen verschillende voorwaarden opgelegd."


Omdat de buurtbewoners de dieren niet langer konden zien lijden, besloten ze het heft in eigen handen te nemen.

4 De dieren werden vel over been aangetroffen.
Tim Van Damme De dieren werden vel over been aangetroffen.

Geen vergoeding

"Dankzij hun optreden hebben de dieren nu een betere toekomst. Al moesten we wel de hulp van vzw De Kalmoes inroepen om ze onderdak te geven," zegt Hans Lenvain van de Ark van Pollare. Toch maakt Hans zijn bedenking bij de manier waarop de dieren bij hem terecht zijn gekomen. "We werken het liefst samen met de politie of met de dienst Dierenwelzijn. Als zij dieren bij ons laten plaatsen, krijgen we daar een vergoeding voor. In deze zaak zullen we alles zelf moeten financieren, en dat maakt het een pak lastiger. We kunnen enkel hopen op gulle donaties via onze website arkvanpollare.be," klinkt het.


Toch is het hoofdstuk voor de oorspronkelijke eigenaar, een vijftiger uit Erembodegem, niet afgesloten. Hij zal zich binnenkort moeten verantwoorden op de correctionele rechtbank.

4
Tim Van Damme

Lees meer