Aarschots gebak
Geert Mertens Aarschots gebak

Aarschots gebak is het streekproduct van het Hageland én Leuven

Hét Streekproduct 2019 van Leuven en het Hageland is het Aarschots gebak van patisserie Deleu geworden. Het gebak is eigenlijk een appeltaart die volgens een oud recept is gemaakt. De taart werd amper twee jaar geleden erkend als streekproduct. Bakkers Pieter Vander Bruggen en Kevin Blockx zijn fier dat hun gebak het gehaald heeft.

“Neen, we hadden het niet verwacht”, lacht Pieter. “Wel gehoopt natuurlijk. Wat we zoal gedaan hebben om de mensen warm te maken om voor ons te stemmen? We hebben dagelijks iets gepost op Facebook en aan onze klanten gevraagd of ze wilden stemmen. Daarnaast hebben we in de winkel van de bakkerij ook proevertjes gezet en blijkbaar vielen die in de smaak want we hebben de productie van de taarten gevoelig moeten optrekken. De verkoop verliep heel goed. Ja, dat heeft ons ook wel wat extra werk opgeleverd maar dat hadden we er graag voor over!”

Via sociale media kreeg de bakkerij ook talloze bestellingen binnen van mensen die niet in Aarschot wonen. “Door het Aarschots gebak te bestellen, waren ze zeker dat het er nog was als ze in de winkel aankwamen”, lacht hij. “Ja, op bepaalde momenten hebben we mensen moeten teleurstellen dat de taart op was.”

“Ik had niet verwacht dat de actie zoveel zou te weeg brengen en al zeker niet dat we als eerste de eerste ronde zouden overleven...”, gaat hij verder. “We dachten eigenlijk dat we er niet bij zouden zijn. Tijdens het stemmen zagen we ook altijd een ander streekproduct op plaats één staan... Of we iets speciaal voor onze klanten gaan doen die voor ons gestemd hebben? Ja, maar daar moeten we nog over nadenken! Dit nieuws overvalt ons.”

Tandje bijsteken?

Of de bakkerij nu een extra tandje gaat bijsteken in de promotie van het Aarschots gebak tijdens de tweede ronde. “We gaan proberen hetzelfde te doen: dagelijks een filmpje posten en misschien nog iets extra maar, ik zeg het, we hebben er nog niet bij stilgestaan...”, voegt hij eraan toe. “Het zijn natuurlijk allemaal kleppers waar we het tegen moeten opnemen. Ik hoop dat alle Aarschottenaars én het stadsbestuur ons zal steunen, zodat we het Vlaamse Streekproduct van 2019 kunnen worden!”

De zilveren en bronzen medaille in Leuven en het Hageland gaan naar de Belgische pickles en de West-Hagelandse zwarte pensen. 

In de tweede stemfase van Het Streekproduct 2019 nemen 16 regionale winnaars het nationaal tegen elkaar op. Van woensdag 18 september tot donderdag 26 september kan je in de HLN-app stemmen op het streekproduct dat volgens jou de titel Het Streekproduct 2019 verdient. Op zaterdag 28 september maken wij de winnaar bekend in Het Laatste Nieuws, op HLN.be en in de HLN-app.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer