2 Schepen Isabelle Dehond (Open Vld
Geert Mertens Schepen Isabelle Dehond (Open Vld

Klankbord Dierenwelzijn onderzoekt opstart nieuw asiel

Stad gaat ook verder met sterilisatiecampagne zwerfkatten

Het stadsbestuur onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om met een nieuw asiel van start te gaan. Dat is gezegd tijdens het eerste Klankbord Dierenwelzijn. Dierenwelzijn staat hoog op de agenda van het nieuwe stadsbestuur. Zowel een intergemeentelijk asiel als een gedragen asielwerking door verenigingen kan worden ondersteund. Daarnaast werd ook de sterilisatiecampagne onder de loep genomen en wordt er werk gemaakt van sensibilisering.

“Zowel in de regio Noord-Hageland als in de Zuiderkempen ontbreekt een makkelijk bereikbaar dierenasiel”, klinkt het. Het asiel Animalibus van Aarschot sloot in november 2017 de deuren. Eind deze maand verdwijnt ook Dierenbescherming De Schakel in Sint-Joris-Winge. 

Intergemeentelijke samenwerking

“Daar waar de meeste gemeenten in onze regio een overeenkomst hebben met de asielen van Leefdaal en Mechelen, kan de opstart van een intergemeentelijke samenwerking soelaas bieden”, horen we. “Voor de inwoners biedt een lokaal asiel alvast een grote meerwaarde.” 

Vanuit het Klankbord wil de stad Aarschot duurzame initiatieven voor een lokale asielwerking ondersteunen. “Door de opstart van een netwerk of dierenweefsel waarin alle verenigingen en vrijwilligers elkaar vinden, kan er kennis uitgewisseld worden. Bovendien kunnen de betrokken partijen elkaar ondersteunen op het vlak van opvanggezinnen, therapiewerking, informatie...”

De stad is alvast blij met het enthousiasme van de verenigingen die hun beste beentje willen voorzetten.

2 Ook het probleem van de zwerfkatten werd onder de loep genomen.
Geert Mertens Ook het probleem van de zwerfkatten werd onder de loep genomen.

Het Klankbord nam ook de gemeentelijke sterilisatiecampagne voor zwerfkatten uitgebreid onder de loep. “Sinds de opstart van de Aarschotse campagne werden maar liefst 1.800 zwerfkatten gesteriliseerd.” 

Jonge zwerfkittens

De stad wil de lokale verenigingen graag meer betrekken bij het project. “In de toekomst zullen de dierenverenigingen jonge zwerfkittens uit het sterilisatieproject kunnen halen om ze voor adoptie aan te bieden”, bevestigt schepen Isabelle Dehond (Open Vld). “Zo kunnen we ons stedelijk zwerfkattenbeleid verbeteren. Iedereen op ons grondgebied kan gebruikmaken van het project voor de zwerfkatten. Voor een specifieke doelgroep bekijken we of we het project nog kunnen uitbreiden naar huiskatten.”

Er is ook nood aan sensibilisering. “Met gerichte infocampagnes kan je veel problemen vermijden”, klinkt het uit de mond van de verenigingen. Niet elke nieuwe eigenaar kan correct inschatten wat de impact van een pup, poes of pony is. Elk dier heeft immers specifieke behoeftes. De juiste informatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat nieuwe eigenaars een weloverwogen keuze maken.

Voor meer informatie over het Klankbord Dierenwelzijn kan je terecht bij de dienst Leefmilieu op het nummer 016/55 03 82 of via milieudienst@aarschot.be.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer