Het SIBA in Aarschot.
Foto Bollen Het SIBA in Aarschot.

Oppositie niet te spreken over fusie stedelijk onderwijs in scholengroep Adite: “Stadsbestuur wil stedelijk onderwijs uithuwelijken”

Oppositiepartij CD&V klaagt over de manier waarop het nieuwe stadsbestuur het stedelijk onderwijs in Aarschot wil ‘uithuwelijken’ aan de GO!-scholengroep Adite. “Het nieuwe bestuur spreekt over een verloving en een aankomend huwelijk, maar een trouwpartij waarbij alle betrokkenen vooraf niet gehoord zijn, komt neer op uithuwelijken”, klinkt het. De beslissing heeft gevolgen voor honderden personeelsleden. 

Aarschot beschikt over vijf scholen in het stedelijk onderwijs die zich nog niet hadden verenigd onder een koepel, namelijk basisschool Knipoog, secundaire scholen SIBA en SIMA en scholen Elzenhof en De Brug in het buitengewoon onderwijs. 

Evidente keuze

“Deze scholen kunnen niet meer op eigen houtje verder”, aldus burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld). Door het slinkende aantal leerlingen in SIBA verdween de eerste graad vorig jaar in deze school. Eind vorige maand kondigde het nieuwe bestuur de nakende fusie met het GO!-onderwijs aan via de pers. Op de gemeenteraad stond de oprichting van de netoverschrijdende scholengemeenschap stad Aarschot en Adite.

“Deze partner voelt goed en is een evidente keuze”, zegt Rutten. “Het GO!-onderwijs is immers ook een school ingericht door de overheid, net als het stedelijk onderwijs.”

CD&V wil alle kansen voor het ontwikkelen van een sterk onderwijs in Aarschot mee ondersteunen maar de manier waarop het huidige stadsbestuur dit dossier aanpakt, kan niet. Deze fusie werd op geen enkele manier besproken met het betrokken personeel, de raadsleden van de stad, of de ouders van de leerlingen

Nele Pelgrims

“CD&V wil alle kansen voor het ontwikkelen van een sterk onderwijs in Aarschot mee ondersteunen maar de manier waarop het huidige stadsbestuur dit dossier aanpakt, kan niet”, vindt fractieleider Nele Pelgrims (CD&V). “Deze fusie wordt aangekondigd na een eenzijdig overleg met GO!-Adite als huwelijkspartner zonder te praten met andere potentiële partners zoals het vrije onderwijsnet. Bovendien werd deze fusie op geen enkele manier besproken met het betrokken personeel, de raadsleden van de stad, of de ouders van de leerlingen”, klinkt het bij CD&V. “Zij zijn nochtans degenen die een bewuste keuze maakten voor en met hun kinderen.” 

Veel te snel

“Dit is niet ‘gewoon doen’, dit is ‘veel te snel doen”, vindt gemeenteraadslid Julia Mellaerts (CD&V). “Het DNA van de Knipoog en Dolfijn, twee basisscholen in Rillaar, is niet hetzelfde. Dit is de bestuurskracht van een stad onwaardig en een aanfluiting van belangrijke democratische principes als participatie en transparant bestuur.”

CD&V wil dat het stadsbestuur gesprekken aangaat met alle geïnteresseerde scholen en een transparant stappenplan uitwerkt.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer