'De Haven' is gevestigd in de vroegere gebouwen van Cristal Monopole
Geert Mertens 'De Haven' is gevestigd in de vroegere gebouwen van Cristal Monopole

Stadsbestuur zet tijdelijke toelating voor muziekactiviteiten in ‘De Haven’ stop

Het stadsbestuur van Aarschot zet de tijdelijke toelating voor muziekactiviteiten op de site van Cristal Monopole, die door de organisatoren vorig jaar omgetoverd werd tot ‘De Haven’, stop wegens ‘te onveilig’. Het concert van 20 Watt Tombstone, dat normaal op 10 juni zou plaatsvinden, wordt daardoor verplaatst naar een andere locatie. Heel wat inwoners posten ondertussen hun ongenoegen op sociale media.

Het voorlopig laatste concert dat in De Haven zal plaatsvinden is dat van Swedish Death Candy en The Big Swamp op vrijdag 3 mei. Daarna is het gedaan met muziekactiviteiten op de site omdat het stadsbestuur nu oordeelt dat het er te onveilig is. Initiatieven zoals de nieuwe boerenmarkt De Fermerie, die gepland staat op vrijdag 10 mei, zouden voorlopig wel nog kunnen plaatsvinden. Al is het niet duidelijk hoe het verder zal evolueren. Ook de toekomst van zomerbar Kamp A - een succes vorig jaar - komt in het gedrang.

Doorstart?

Initiatiefnemer Steve Moens van het project wenst voorlopig niet te reageren. “We gaan alles in het werk stellen om vanaf september/oktober terug een doorstart te maken”, klinkt het in een officiële mededeling vanuit de organisatie. “We willen iedereen bedanken voor de steun!”

De voorbije maanden lokte ‘De Haven’ talloze bezoekers. De CD&V-oppositie is niet te spreken over het stopzetten van het project. “Dit hakt erin”, zegt Mattias Paglialunga. “Ik was altijd pleitbezorger van De Haven. Hier zit gigantisch potentieel in, complementair met De Klinker. Een stuk jeugdig ondernemerschap wordt nu ondermijnd. Ik zal meer duiding vragen aan het stadsbestuur en mee mijn schouders zetten onder een nieuwe vergunning.”

Ook bij de fans komt het nieuws hard aan. “Zeer spijtig”, klinkt het. “Triestig! Kunnen we geen petitie organiseren?”

Duurzaam verhaal

‘De Haven’ startte vorige zomer als tijdelijke pop-up. Het moest de verpauperde stationsomgeving nieuw leven inblazen. De bedrijfsgebouwen van de vroegere waterproducent Cristal Monopole staan immers al enkele jaren te verkommeren. Er werd gewerkt aan een permanente vergunning voor de site. Voor elke activiteit moest momenteel telkens weer een vergunning aangevraagd worden aan het stadsbestuur. “We willen doorgroeien naar een duurzaam verhaal”, klonk het enkele maanden geleden bij Moens. “De site moet uitgroeien tot een plek voor evenementen waarvoor er momenteel geen ruimte is in de stad.”

Net het ontbreken van die permanente vergunning was voor sommige mensen een doorn in het oog. “Het kan toch niet dat er op een site, die bedoeld is om te wonen, een feestzaal ligt die zonder vergunning luide muziek speelt”, klinkt het bij de tegenstanders.

Voor de organisatie van activiteiten is de zaal nochtans ideaal gelegen: pal aan het station. In het weekend staan er geen wagens en kan de parking gebruikt worden door bezoekers. Bovendien zijn de evenementen ook met de trein makkelijk bereikbaar.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer