Trappistenbieren ontdekken, met de zegen van de monniken

JONGE ONDERNEMERS OPENEN UNIEK TRAPPISTENCENTRUM IN AARSCHOT

Met twaalf zijn ze al, de cisterciënzersabdijen die authentiek en erkend trappistenbier brouwen. Wars van platte commercie brouwen de monniken hun gegeerde bieren naar aloude traditie binnen de abdijmuren. Toch wonnen twee piepjonge ondernemers uit Aarschot hun hart en kregen - voor de allereerste keer - de zegen van de trappistenabdijen voor het trappistencentrum De Kloostergang. Een unicum.

De twee studiegenoten Koen Naulaerts (25) en Kenny Hermans (25) leggen de laatste hand aan hun trappistencentrum in hartje Aarschot. Je kan hier natuurlijk de bieren proeven, maar evengoed al die andere, vaak minder gekende trappistenproducten. Zoals de confituur van de zusters van Klaarland in Bocholt. Of vlees van de kloostervarkens van de abdij van Lilbosch in Nederland. Je kan je ook verdiepen in de geschiedenis van de monniken cisterciënzers en hun abdijen, hun wijsheden en hun levenswijze. Daarvoor liet Koen een gegeerde marketingfunctie in Dubai staan en Kenny verliet zijn job bij Coca-Cola.

Op de koffie

"We zagen het aanvankelijk groots", vertelt Koen. "De deuren bleven dan ook dicht voor twee jonge ondernemers die 'misbruik' wilden maken van de trappisten. Nadat we de trappistenabdijen hebben bezocht, veranderden onze ideeën. Hoe de monniken hun abdijen en zaken leiden, is heel anders dan hoe het er elders aan toe gaat. Traag, gestaag, met respect voor mens, milieu en maatschappij. Wij willen dat verhaal vertellen, hun waarden en normen doorgeven. En niet alleen hun bieren, maar alle trappistenproducten."

Koen en Kenny mochten op de koffie bij broeder Xavier van de abdij van Orval, de voorzitter van de Internationale Vereniging Trappist (IVT). Het kwam uiteindelijk tot een stemming en de vereniging gaf haar vertrouwen. De IVT vertegenwoordigt alle trappistenabdijen: de zes in ons land en de zes uit het buitenland. "Westvleteren, Westmalle, Chimay, Orval, Achel en Rochefort, dat zijn de zes Belgische. In Nederland heb je La Trappe en Zundert, in Oostenrijk Stift Engelszell, in Italië Tre Fontane, in Groot-Brittannië Tynt Meadow en in de Verenigde Staten Spencer."

Ontvangen zoals Christus

"We trokken de wereld rond om de abdijen te bezoeken. Een van de levensmotto's van de cisterciënzers luidt: ontvang je gasten zoals je Christus ontvangt. Zo kwamen we na een enorm lange trip aan in Spencer, in de VS. Het was 20 uur 's avonds, het sneeuwde en het stormde, en we konden de deur van die gigantische abdij maar niet vinden. Gelukkig zagen we nog een broeder achter het raam door de gangen wandelen. We klopten aan en hij verwelkomde ons alsof we oude vrienden waren die hij al lange tijd niet had gezien. Zo hartelijk. We zijn er vier dagen gebleven. In stilte, met zeven gebedsmomenten per dag. Het spreekt me niet aan om monnik te worden, maar een retraite in een abdij raad ik iedereen aan."

De Kloostergang is open op donderdag, vrijdag en zaterdag. "Op zondag willen we evenementen organiseren", zegt Kenny. "Een quiz, een proeverij, zulke dingen. Als het maar educatief en leuk is. De overige dagen van de week werken we aan onze Trappist Tribute Box, een maandelijks pakket waar je je kan op abonneren. Daarin vind je telkens het verhaal van een abdij, een bier en een glas en een ander verrassend trappistenproduct. Met de zegen van de Trappisten."

Een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen. Meer weten? www.kloostergang.be

Koen Naulaerts en Kenny Hermans openen een trappistencentrum in Aarschot. Met de steun van de trappistenabdijen zelf, een unicum.
Jan Crab Koen Naulaerts en Kenny Hermans openen een trappistencentrum in Aarschot. Met de steun van de trappistenabdijen zelf, een unicum.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer