Door werken aan de Diestsesteenweg is het tijdelijk onmogelijk om de baan te gebruiken richting Aarschot.
Foto Bollen Door werken aan de Diestsesteenweg is het tijdelijk onmogelijk om de baan te gebruiken richting Aarschot.

Werken Diestsesteenweg veroorzaken sluipverkeer

AUTOMOBILISTEN RIJDEN 'BINNENDOOR' OM OMLEIDING LANGS SNELWEG TE VERMIJDEN

De herstellingswerken aan de Diestsesteenweg veroorzaken sluipverkeer in de richting van Aarschot. Het ingestelde eenrichtingsverkeer lijkt dit niet te verhelpen en sticht bovendien verwarring bij omwonenden. "Moeten wij nu een omweg nemen om van Rillaar tot in Aarschot te geraken?", klinkt het op sociale media.

Sinds 26 juli wordt gewerkt aan de Diestsesteenweg (N10) tussen Aarschot en Rillaar. Over een lengte van zo'n vijf kilometer wordt een nieuwe toplaag asfalt gelegd. De gewestweg is afgesloten voor verkeer dat in de richting van Aarschot rijdt. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft samen met de politie een omleiding uitgestippeld via de autosnelweg E314 met oprit in Tielt-Winge. Vanaf daar beginnen de verbodsborden richting Aarschot.

Tijdverlies

Op de Facebookpagina van Rillaar vinden veel bewoners het onpraktisch om terug te moeten rijden naar de oprit in Tielt-Winge of zelfs naar Houwaart om uiteindelijk in Aarschot te geraken. Automobilisten verkiezen om de Leuvenseweg en de Tieltsebaan om binnendoor naar Aarschot te rijden. Ook zijwegen zoals de Jennekensstraat worden gebruikt als sluipweg en er wordt te hard gereden volgens bewoners. "Er komen hier veel fietsers en ruiters, maar die moeten nu op hun tellen passen voor dat verkeer", zegt bewoonster Sylvie Segers. Zij rijdt beroepshalve met de vrachtwagen van huis uit, maar moet iedere keer de omleiding volgen en verliest zo heel wat rijtijd.

Politiecontrole

Chauffeurs die het niet zo nauw nemen met de omleiding, rijden zich in de Tieltsebaan vast op een politiecontrole. De auto's die geen plaatselijk verkeer zijn maken in allerijl rechtsomkeer, tot ergernis van bewoners. "Dit was al een sluipweg, maar sinds de werken loopt het uit de hand", klaagt een bewoonster. "Ze scheuren met hun banden over onze oprit en de brievenbus van de buren moest eraan geloven."


"Omwille van het sluipverkeer in de Leuvenseweg en de Tieltsebaan heeft de politie dinsdag besloten er eenrichtingsverkeer in te stellen" zegt Marijn Struyf, woordvoerder van AWV.

Rijvak vrijgemaakt

"Het zijn gemeentelijke straten. We willen ze ontzien van zwaar vrachtverkeer. De E314 is een gewestweg en beter voorzien op dit vervoer. Het fileleed dat dreigde te ontstaan bij de uitrit 22 van de snelweg is woensdagochtend verholpen door een rijvak vrij te maken met een afslagpijl richting Aarschot." Op verzoek van schepen Christel Verlinden (Open Vld) heeft het AWV bij de signalisatie intussen ook bordjes aangebracht dat de lokale handelaars bereikbaar zijn.


Vrijdag, zaterdag en zondag wordt aan de Leuvenseweg het dancefestival Aftrsun gehouden. Er worden 10.000 bezoekers verwacht. "De politie meldt dat ze het nodige zal doen om het evenement maximaal bereikbaar te houden", zegt Struyf. De werken aan de Diestsesteenweg moeten klaar zijn op 25 augustus.

Lees meer