Rebecca Verschueren veilt taarten. Op de kast achter haar staat een herrineringsdoosje van Mats.
Foto De Freine Rebecca Verschueren veilt taarten. Op de kast achter haar staat een herrineringsdoosje van Mats.

"Ons gezin zal nooit compleet zijn"

REBECCA VEILT TAARTEN VOOR VZW DIE HAAR HIELP NA MISKRAAM

Rebecca Verschueren (31) verloor twee jaar geleden haar zoontje Mats na een zwangerschap. Mede dankzij de steun van de vzw Berrefonds slaagde zij erin het verlies een plaats te geven. Omdat ze iets wilde terugdoen, veilt ze nu voor Music for Life wekelijks zelfgemaakte taarten. "Mats heeft me geleerd hoe kostbaar het leven is."

Al sinds september is Rebecca druk in de weer in haar keuken. Elke week maakt ze minstens één taart die ze veilt ten voordele van het Berrefonds, een vzw die steun biedt aan ouders die hun kindje verloren tijdens of kort na de zwangerschap. Het is een fonds dat Rebecca nauw aan het hart ligt. In 2013, op 31 oktober, verloor ze zelf haar zoontje Mats. "Hij werd geboren na zeventien weken en drie dagen zwangerschap. Hij was niet levensvatbaar en had geen levenskans", vertelt Rebecca.


"Hij wordt officieel een 'miskraam' genoemd. Zonder voor- of familienaam, alsof hij niet eens heeft bestaan. Maar hoe kan een kindje waarvan je weet dat het een jongen zal zijn en wiens naam je al gekozen hebt, een 'miskraam' zijn? Het is daar dat het Berrefonds ontzettend belangrijk is geweest. Ze hebben een herinneringsdoosje laten maken voor Mats. Met zijn foto en een afdruk van zijn voetjes. Ze hebben ons iets tastbaars gegeven. Dat was heel belangrijk om het verlies te verwerken."

Herinneringsdoosje

Het herinneringsdoosje van Mats heeft intussen een permanente plaats gekregen op de kast in de woonkamer. "Om te tonen dat hij een van onze kinderen was. Hij is nog altijd heel aanwezig. Op sommige dagen is het wel emotioneel, zoals op zijn verjaardag. Maar Mats heeft me ontzettend veel geleerd. Hij heeft me geleerd hoe kostbaar het leven is en dat je moet proberen er het maximum uit te halen. Ik vind het belangrijk om over Mats te kunnen praten. Veel mensen vinden het een moeilijk onderwerp. Maar het mag geen taboe zijn."


Mats had het derde kindje moeten zijn voor Rebecca en haar man Wim. Een eerste zoontje, na dochtertjes Hanne en Liv. Enkele maanden na het verlies van Mats koos het koppel ervoor om opnieuw een kindje te krijgen. "We beseften dat we een groot risico namen", zegt Rebecca. "En ook nu is de zwangerschap turbulent verlopen. Na 25 weken kreeg ik al premature contracties en moest ik in het ziekenhuis worden opgenomen. Maar uiteindelijk is ons zoontje Maxim pas gekomen na 37 weken. Hij is nu een jaar."


"Ondanks de steun van het Berrefonds denk ik dat ik het verlies van Mats mijn hele leven zal moeten verwerken. Ons gezin zal nooit volledig compleet zijn, er zal er altijd eentje ontbreken. Maar nu Maxim er is, is ons gezin wel af. Hij heeft ons weer vertrouwen gegeven. Dus was dit het ideale moment om iets terug te doen voor het Berrefonds. Ik heb van in het begin gezegd dat ik dat zou doen. Die belofte kom ik na. Mijn taarten hebben intussen al meer dan 1.000 euro opgeleverd. Volgende week zaterdag ga ik cupcakes verkopen op de kerstmarkt in Aartselaar."


Meer informatie over de Music for Life-actie van Rebecca Verschueren is te vinden op de website bakkervoorhetberrefonds. blogspot.com.

Lees meer