Kleine kermis krijgt na 551 jaar nieuwe datum

De kleine kermis van Aartselaar krijgt definitief een nieuwe datum. Vanaf 2017 zal de kermis plaatsvinden op de zondag na de voorlaatste vrijdag in juni. Daarmee komt een einde aan een traditie van 551 jaar.

Tot en met 2014 werd de kleine kermis steevast georganiseerd op de eerste zondag na 29 juni of op 29 juni zelf, als deze dag op zondag viel. Maar het gemeentebestuur wil de kermis koppelen aan de braderij van de lokale middenstandsorganisatie ATA, die traditioneel plaatsvindt op de zaterdag na de voorlaatste vrijdag in juni. Vorig jaar werd de nieuwe formule voor het eerst uitgeprobeerd, volgens schepen van Kermissen Willy Hameau (sp.a) met succes.


"Het is een win-winsituatie voor beide evenementen. De braderij van ATA heeft bijkomende kermisattracties en de opbrengst van de kermisuitbaters is groter wanneer ze aan een ander evenement worden gekoppeld. Bovendien wordt het Laar één weekend minder afgesloten, wat goed is voor de plaatselijke economie."

Kritiek

Oppositiepartij NAP reageert kritisch. "We vinden dit bijzonder jammer. De datum van de kleine kermis was al ongewijzigd sinds 1465. Nu wordt deze eeuwenoude traditie zomaar overboord gegooid. Ik betwijfel het trouwens dat dit écht een win-win gaat opleveren. Dat de foorkramers afhaken, is volgens mij al een teken aan de wand", aldus Kris Wils (NAP).


De aanpassing zal wel pas in werking treden vanaf 2017. Dit jaar is de gemeente nog contractueel verplicht om de kleine kermis in te richten tijdens het eerste weekend van juli. (BCOR)

Lees meer