3 De broers Jean-Pierre en Luc Peelman bij de imposante hoeve die te koop staat.
Mozkito De broers Jean-Pierre en Luc Peelman bij de imposante hoeve die te koop staat.

Broers Peelman doen levenswerk van de hand: historische hoeve Hof van Linthout staat te koop

De historische hoeve Hof van Linthout in de Molenstraat in Essene staat te koop. De broers Jean-Pierre en Luc Peelman willen het monumentale pand verkopen omdat het te groot is geworden. De vraagprijs bedraagt 1,35 miljoen euro. “Die vraagprijs ligt lager dan in het schattingsverslag van de expert”, luidt het.

Hof van Linthout dateert van 1737 en is een semigesloten hoeve met een grote geplaveide binnenkoer. De boerderij torst een rijke geschiedenis. Volgens de lokale heemkundigen stond priester Adolf Daens hier ooit voor de poort om te protesteren tegen de erbarmelijke werkomstandigheden van de werkmensen. De hoeve was tot een eeuw geleden de verzamelplaats voor de vele hopboeren in de regio. Zij kwamen naar het Hof van Linthout om hun hop te drogen in de dubbele hopast, die intussen ook beschermd is. Het gebouw zelf werd niet beschermd, maar geniet wel de status van bouwkundig erfgoed.

Mitsubishi

In 1993 kwam het domein in handen van de broers Jean-Pierre (66) en Luc Peelman (58) die van de vroegere varkensstal en de schuur een Mitsubishigarage maakten. “Ik ben intussen met pensioen en vier jaar geleden werd de samenwerking met Mitsubishi al stopgezet”, vertelt Jean-Pierre. “Onze garage bestaat nog, maar we willen het wat rustiger aan doen. Ik woon samen met mijn echtgenote in de hoeve maar die is intussen veel te groot geworden voor ons twee. We beschikken hier over 650 vierkante meter bewoonbare oppervlakte. Het is hier zo groot dat ik soms naar mijn vrouw moet bellen om te vragen waar ze ergens zit”, zegt hij lacherig. “Daarom zijn we op zoek naar een koper.”

De hoeve was nochtans het levenswerk van de twee broers. “Wij hebben de boerderij ooit gekocht van de invloedrijke familie Wambacq”, luidt het. “Nadien hebben we zowat elke ruimte verbouwd en vernieuwd, maar de authenticiteit van vroeger bleef voluit bewaard. Ook de dubbele hopast is nog intact, net als de hopzolder.”

3 Achter de hoeve bevindt zich een uitgestrekte tuin.
Immo Horse Achter de hoeve bevindt zich een uitgestrekte tuin.

De vraagprijs van de hoeve, met aanhorigheden, bedraagt 1,35 miljoen euro. “En dat is minder dan de schattingsprijs van de expert”, luidt het. “Het voorste deel van de hoeve, goed voor 16 are, staat ingekleurd als kmo-zone omdat onze garage zich daar bevond. Dat betekent dat ondernemers hier een zaak kunnen uitbouwen en tegelijk op de hoeve achteraan van de rust kunnen genieten. Dat maakt deze eigendom zo uniek en waardevol.”

Spijt

Het was voor de broers geen eenvoudige beslissing om de hoeve te koop aan te bieden. “We hebben spijt, dat klopt, maar een mens moet nu eenmaal keuzes maken. We hebben deze hoeve altijd met veel eerbied voor het verleden bewaard. Het is nu aan iemand anders om hier een droom te realiseren.”

De gemeente Affligem hoopt dat de toekomstige koper rekening houdt met de historiek van het pand. “Dit is voor Essene altijd een heel belangrijke hoeve geweest”, zegt Erfgoedschepen Herman Steppe (CD&V). “De eerste burgemeester van Essene woonde hier ooit. En in de jaren 50 van de vorige eeuw werd hier zelfs het Belgisch Nationaal Hopinstituut ondergebracht. De hopboeren werden hier begeleid en kregen er informatie over nieuwe hoprassen en sproeitechnieken. Maar met de aanleg van de autosnelweg in 1956 verdwenen de hopvelden en verhuisde het hopinstituut naar Asse.”

3 De woning werd opgeknapt volgens de regels van de kunst.
Immo Horse De woning werd opgeknapt volgens de regels van de kunst.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer