Baert Marc

Geen straf voor hardhandig aanpakken baby

Een dertiger uit Affligem heeft op de opschorting gekregen voor slagen en verwondingen tegen zijn dochtertje. Het meisje was amper drie maanden oud toen hij haar hardhandig behandeld zou hebben. 

In de zomer van 2017 werd het meisje geboren. Na enkele maanden werd bij een controle een lichte bloeding achter het oog vastgesteld. Ook had ze blauwe plekken, wat wees op de mogelijkheid dat er sprake was van het shakenbaby-syndroom. “Mogelijk mishandeld”, concludeerde de dokter en een onderzoek werd ingesteld. De moeder verklaarde meteen dat haar man de dader moest zijn. “Ik heb hem er meermaals op attent gemaakt dat hij haar niet zo hardhandig moest aanpakken”, zei ze tegen de politie, “’dat is de Turkse manier van opvoeden’, repliceerde hij dan.” Nadat de verwondingen aan het licht kwamen, vroeg ze meteen de scheiding aan die in mei van vorig jaar uiteindelijk ook werd uitgesproken. 

18 maanden gevorderd

De verdediging betwist dat er kwaad opzet in het spel was. “Hij wist niet goed hoe om te gaan met een huilende baby en heeft daarom onhandig gereageerd. Hij is echter altijd even bezorgd geweest als de mama. Hij ziet zijn dochtertje doodgraag. Hij heeft haar nooit met opzet verwond, eerder uit onwetendheid”, aldus zijn advocate. De rechter ging deels mee in het pleidooi van de verdediging maar stipte toch aan ‘dat de beklaagde had moeten weten dat hij de baby zou verwonden indien hij haar zo behandelde. “De sociale dienst had hem er eerder al attent op gemaakt dat men nog veel zachter moest omgaan met een baby. Toch luisterde hij niet naar dit advies”, aldus de rechter. Het openbaar ministerie had 18 maanden cel gevorderd maar dit vond de rechter een veel te strenge straf. Daarom werd de opschorting uitgesproken.  De man werd ook vervolgd voor belaging. Op de verjaardag van hun dochtertje stond haar ex in het holst van de nacht aan haar deur met de autoradio op het hoogste volume. Hiervoor werd hij echter vrijgesproken.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer