2 Burgemeester Walter De Donder (centraal) overlegt ter plaatse met politie, brandweer en medewerkers van het Rode Kruis. Aan de Bellekouterhal (r.) worden zaterdag zo'n zesduizend bezoekers verwacht.
Mozkito Burgemeester Walter De Donder (centraal) overlegt ter plaatse met politie, brandweer en medewerkers van het Rode Kruis. Aan de Bellekouterhal (r.) worden zaterdag zo'n zesduizend bezoekers verwacht.

Het wordt de veiligste Affligem Kermist ooit

TERREURNIVEAU DRIE HOUDT OMGEVING BELLEKOUTERHAL 'OP SLOT'

Affligem een potentieel doelwit van terroristen? We durven in deze gezond sceptisch te zijn, maar toch wordt voor de zesde editie van Affligem Kermist niets aan het toeval overgelaten. De grote parking aan de Bellekouter wordt vanaf 14.30 uur afgesloten en toegangswegen worden versperd met trucks en granietblokken. "We moeten ons houden aan de maatregelen die Binnenlandse Zaken oplegt."

Affligem Kermist lokt ieder jaar vlotjes zesduizend bezoekers naar de grote hal van de Bellekouter. Maar omdat in ons land nog altijd terreurniveau drie geldt, zal dat deze keer gepaard gaan met zware veiligheidsmaatregelen. Zo moet er rond de hal een parkeervrije perimeter van vijftig meter ingesteld worden. Ook toegangswegen moeten afgesloten worden, zodat een scenario zoals in Berlijn - waar een truck inreed op een mensenmassa - niet herhaald kan worden. "De toegang via de Geertruidebaan zullen we afsluiten met stenen blokkades", aldus veiligheidscoördinator Leen Pauwels. "Ook de uitgang van de grote parking wordt afgesloten. Het in- en uitrijden zal enkel via de ingang aan het gemeentehuis kunnen."


De parking, die plaats biedt aan 280 wagens, gaat om 14.30 uur helemaal dicht. "De handelaars, de leden van de adviesraden en het gemeentepersoneel kunnen er wel terecht, omdat zij eerder al aanwezig moeten zijn", klinkt het. "Nadien gaat de ingang dicht en kan je het terrein enkel nog verlaten. Er zijn zo'n tweehonderd mensen van dienst, dus de parking zal zo goed als vol staan. Aan de ingang maken we ook een sas, en zullen er extra medewerkers van een bewakingsfirma postvatten. Met een rugzak mag je de hal niet binnen en zowel agenten als veiligheidsmedewerkers kunnen fouilleren als ze dat nodig achten."


Eerder werden ook de voetbalwedstrijden van Eendracht Hekelgem op de Bellekouter verplaatst om veiligheidsredenen. "Vorig jaar stelden we vast dat een twintigtal auto's fout geparkeerd stonden", weet Leen Pauwels. "Navraag leerde dat het om de auto's van bezoekers ging - er moest toen een Brusselse club tegen Hekelgem spelen. Ook het recyclagepark zal vroeger sluiten: om 12 uur in plaats van 16 uur. De politie wil absoluut vermijden dat vreemde voertuigen de site kunnen oprijden. Alle andere evenementen op de Bellekouter werden verplaatst. Zo kan de politie gemakkelijker het overzicht bewaren."

2
Mozkito

Feestbus

Het gemeentebestuur vraagt de inwoners nu om zoveel mogelijk met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer te komen. "We hebben een feestbus ingelegd, waarvan de ritfrequentie verdubbeld werd in vergelijking met vorig jaar", zegt burgemeester Walter De Donder (CD&V). "Die bus houdt halt in deelgemeenten Hekelgem, Teralfene en Essene. Enkel minder mobiele mensen zullen nog op de parking terechtkunnen, maar zij moeten wel een geldig invaliditeitsbewijs tonen. Al die voorzorgsmaatregelen klinken misschien zwaar, maar we volgen alleen maar de richtlijnen van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD). Niets wijst erop dat onze gemeente bedreigd wordt door terroristen, maar we kunnen maar voorzichtig zijn."


Affligem Kermist begint zaterdag om 15 uur. Inwoners van Affligem kunnen er genieten van tal van optredens en kermisattracties. Er zullen ook drank-, eet- en infostandjes zijn.

Lees meer