Marc Bellemans met een van de overlevende paarden. Het dier houdt een lelijke bijtwonde over aan de mond.
Mozkito Marc Bellemans met een van de overlevende paarden. Het dier houdt een lelijke bijtwonde over aan de mond.

Honden vallen jonge paarden aan in weide: één dier bezwijkt aan bijtwonden

Twee loslopende honden hebben in een weide in Essene drie jonge paarden aangevallen. De honden joegen de paarden op en beten hen op verschillende plaatsen. Eén dier bezweek aan de verwondingen, twee andere liepen zware bijtwonden op. Eigenaar Marc Bellemans is er het hart van in. “Dit verhaal komt voor de rechtbank.”

De paarden werden vorige week maandag aangevallen in een weide in de Moortelstraat, niet ver van het op- en afrittencomplex van de E40. De weide bevindt zich midden de velden, op zo’n halve kilometer van de woonplaats van de familie Bellemans. “Twee honden liepen los en waren onze weide binnengedrongen”, vertelt Marc Bellemans. “Daar moeten ze achter onze drie paarden aangegaan zijn. Het zijn jaarlingen die nog snel schrikken en stress krijgen. Eén van hen, Ornella heette het dier, is wellicht ten val gekomen, en werd nadien door de honden zwaar toegetakeld. Ze heeft het niet overleefd. We vonden haar een dag later dood aan de rand van de weide.”

Onder het bloed

Marc heeft de moordende aanval niet zelf gezien. Het waren getuigen die hem op de hoogte brachten. “Een vrachtwagenchauffeur was in die veldweg verloren gereden en zag het paard liggen. Hij zag ook twee honden in de weide dwalen die onder het bloed zaten. Vermoedelijk is Ornella in shock gegaan en werd ze nadien overbeten door die honden”, vertelt Marc. “De twee anderen dieren, ook jaarlingen die dus nog niet volgroeid zijn, liepen ook bijtwonden op. Het ene dier werd gebeten aan de mond, het andere aan de voorpoten en de buik. Een dag na de aanval stonden die dieren nog altijd te beven van schrik. Zij zullen het uiteindelijk wel halen, maar het blijft toch verschrikkelijk dat dit soort dingen zo maar kunnen gebeuren. Volgens de getuige waren de honden wel degelijk vergezeld van een baasje maar die zal zijn dieren niet meer kunnen intomen hebben.”

De dieren hadden serieuze bijtwonden op verschillende plaatsen. Het zal nog lang duren eer ze genezen zijn. Het was overduidelijk dat de paarden door honden werden gebeten

Veearts Lode De Moor

Veearts Lode De Moor, gespecialiseerd in paarden, kwam de twee overlevende dieren verzorgen. “De dieren hadden serieuze bijtwonden op verschillende plaatsen”, zegt hij. “Het zal nog lange tijd duren vooraleer zij genezen zijn. Het was overduidelijk dat de paarden door honden waren aangevallen en gebeten. Dat zie je aan de afdrukken van de tanden. Alleen een hond kan dit gedaan hebben.”

American Staffords

De familie Bellemans geniet in paardenmiddens een stevige reputatie. Ze kweken springpaarden van topkwaliteit. Ook Ornella heeft een bloedlijn uit een bekende stal. De twee aanvallers bleken, volgens de getuige, American Staffords te zijn. “We hebben een vermoeden wie de eigenaar is, en we hebben een proces-verbaal laten opstellen door de politie”, vervolgt Marc. “Het dode dier is overgebracht naar Gent voor een autopsie. We wachten nu op de resultaten van dat onderzoek. De bijtwonden en vooral de omvang ervan laten er geen twijfel over bestaan: mijn paard is gedood door die honden. En de eigenaar van de honden zal opdraaien voor de kosten.”

Dat paarden aangevallen worden door honden, gebeurt niet zo vaak. “We krijgen af en toe wel eens zo’n melding binnen”, zegt veearts Lode De Moor. “Vooral veulentjes jagen zich bij een aanval snel op waardoor het voor hen heel gevaarlijk wordt. Een ouder dier is groter en zal zo’n hond al sneller een beet of een slag teruggeven.”

Lees meer