Archiefbeeld begraafplaats Denderleeuw.
Claudia Van den Houte Archiefbeeld begraafplaats Denderleeuw.

Ontruimingen op begraafplaatsen voor onbepaalde tijd uitgesteld

De ontruimingen op de begraafplaatsen van Denderleeuw, Welle en Iddergem zijn voorlopig uitgesteld.

Ze zouden normaal op 1 juni van start gaan. Er werd al gestart met het wegnemen van de grafzerken, maar door een klacht van een firma die deelnam aan de aanbestedingsprocedure werd er nog niet begonnen met de ontruimingen, die daardoor vertraging oplopen. “Door een juridisch geschil tussen twee firma’s die hebben deelgenomen aan de aanbestedingsprocedure, waarbij één firma zich benadeeld voelt, hebben we besloten om de procedure veiligheidshalve over te doen”, zegt burgemeester Jo Fonck (LvB). Wanneer de ontruimingen effectief zullen kunnen starten, is nog niet bekend. “We zouden ze graag voor Allerheiligen rond hebben, maar het is niet zeker dat dit zal lukken.”

Het is de eerste keer in jaren dat er ontruimd wordt op zo’n grote schaal. Op de begraafplaatsen in deelgemeenten Welle en Iddergem werden in 2016 nog enkele grafkelders ontruimd, maar in Denderleeuw is het al meer dan dertig jaar geleden dat er nog ontruimingen plaatsvonden. Er zouden 743 graven en 623 grafkelders worden ontruimd op de drie begraafplaatsen. De gemeente wil de begraafplaatsen vergroenen en de strooiweides vergroten en mooier maken, maar heeft daarvoor ruimte nodig. De aankondigingen voor de ontruimingen hebben minstens een jaar uitgehangen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer