4 Komend weekend vindt de 100ste editie van de Grote Prijs Affligem plaats.
Mozkito Komend weekend vindt de 100ste editie van de Grote Prijs Affligem plaats.

Oudste liefhebberskoers van het land verjaart: zondag 100ste editie van de Grote Prijs Affligem

Komend weekend wordt de honderdste editie van de wielerwedstrijd Grote Prijs Affligem gereden. De Grote Prijs Affligem is de oudste niet-professionele wielerwedstrijd van het land. De koers werd in 1919 opgestart door toenmalig dokter Alfred Tistaert.

De Grote Prijs Affligem, destijds beter bekend als de Paasprijs, is amper 6 jaar jonger dan de bekende Ronde Van Vlaanderen voor beroepswielrenners. Het was sportdokter Alfred Tistaert, toenmalig schepen en voorzitter van de plaatselijke harmonie, die voor het eerst de wedstrijd organiseerde. De eerste omloop vertrok aan het station van Sint-Agatha-Berchem en de eindmeet lag in de intussen verdwenen velodroom van Liedekerke.

Na de dood van dokter Tistaert werden de Dokter Tistaertvrienden opgericht die het werk van hun overleden vriend voortzetten. De koers groeide snel uit tot een begrip in de wielerwereld. “Wie deze wedstrijd won, was goed op weg om een belangrijk renner te worden”, zegt huidig voorzitter Dirk Vertommen van de Dokter Tistaertvrienden. “Onze bekendste winnaars waren Eddy Merckx, Marc Sergeant, Edwig Van Hooydonck en uiteraard Willy Teirlinck die vandaag deel uitmaakt van ons bestuur. Ieder jaar lokte de wedstrijd duizenden toeschouwers naar Hekelgem.”

4 Een beeld uit de jaren '60. Eddy Merckx aan de start van de Paasprijs aan de kerk in Hekelgem.
Mozkito Een beeld uit de jaren '60. Eddy Merckx aan de start van de Paasprijs aan de kerk in Hekelgem.

Zoals in iedere vereniging ontstonden er ook bij de Dokter Tistaertvrienden al eens strubbelingen. In het begin van de jaren ’80 scheurde jonge garde zich af van de stichtende leden. De club beleefde enkele woelige jaren maar het voortbestaan van de bekende Paasprijs kwam nooit in gevaar.

In 2004 werd het bestuur nog een keer vernieuwd en kwam huidig voorzitter Dirk Vertommen aan het hoofd van de Tistaertvrienden te staan. Hij kreeg meteen de ongemakkelijke opdracht om de naam Paasprijs voorgoed te schrappen. “Omdat onze wedstrijd een zeker niveau heeft, kregen we van de wielerfederatie een vaste datum voor onze wedstrijd”, zegt Vertommen. “Voortaan zou de koers gereden worden op de vierde zondag van april. Omdat we dan soms al 4 weken voorbij Pasen zijn, konden we die niet naam niet blijven behouden. Jammer, maar we hadden daarin echt geen andere keuze. Sindsdien heet onze wedstrijd dus de Grote Prijs Affligem.”

4 Het huidige bestuur van de Dokter Tistaertvrienden met voormalig wielerkampioen Willy Teirlinck (links).
Mozkito Het huidige bestuur van de Dokter Tistaertvrienden met voormalig wielerkampioen Willy Teirlinck (links).

De organiserende Tistaertvrienden vormen na al die jaren nog altijd een bruisende vriendenclub, ook al is het organiseren van een grote wielerwedstrijd de voorbije jaren niet vereenvoudigd. “Zowat alle uitgaven stijgen”, weet Vertommen. “Het grote probleem is ook het aantal seingevers. Vroeger waren dat mensen die voor 2 pistolets en een drankje een hele dag in de weer waren. Vandaag moeten die mensen voluit betaald worden. Daar staat wel tegenover dat die seingevers zich intussen goed georganiseerd hebben en uitgerust zijn met de juiste bordjes en kledij, terwijl vroeger Jef met de pet daar stond. De situatie is dus verbeterd maar daar hangt ook een prijskaartje aan vast.”

De omloop van de wedstrijd verplaatste zich de voorbije jaren ook nog meer richting Affligem. “Veel gemeentebesturen, waaronder dat van Dilbeek, legden ons nieuwe regels op waardoor we extra moesten betalen voor het gebruik van dranghekkens of een parkeerverbod. Ook daar zijn we nu van afgestapt.”

De jubileumeditie van de Grote Prijs Affligem wordt vanavond officieel gevierd met een receptie en speeches. Alle voormalige winnaars werden uitgenodigd. De wielerwedstrijd heeft nu zondag plaats met aankomst op de Brusselbaan in Hekelgem.

4 De Dokter Tistaervrienden van het eerste uur met (vlnr) journalist Grimonpont, Isidoor De Paepe, Adolf Bornauw, Adolf De Smet, toenmalig voorzitter Gust Van Ransbeeck en Pierre Buyl.
Mozkito De Dokter Tistaervrienden van het eerste uur met (vlnr) journalist Grimonpont, Isidoor De Paepe, Adolf Bornauw, Adolf De Smet, toenmalig voorzitter Gust Van Ransbeeck en Pierre Buyl.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer