De Borcht-site met skatepark werd in het voorjaar plechtig geopend.
Mozkito De Borcht-site met skatepark werd in het voorjaar plechtig geopend.

Ratten teisteren park van Hof Ten Hemelrijk en Borcht-plein: gemeentebestuur schakelt professionele verdelgingsfirma in

Het park van het Hof Ten Hemelrijk en het polyvalente Borcht-plein in het centrum van Opwijk worden geteisterd door een rattenplaag. Om de dieren kwijt te raken, schakelt het gemeentebestuur een professionele verdelgingsfirma in.

De voorbije weken en maanden kwamen op de milieudienst tientallen meldingen binnen van omwonenden en parkbezoekers die de ratten hadden opgemerkt. “De klachten kwamen uit verschillende hoeken”, zegt schepen Wouter Van Driessche (N-VA), die het rattendossier naar zich toe trok. “Sommige mensen zagen de ratten uit de riool kruipen, anderen zagen ze dan weer gewoon op straat rond lopen. Daar willen we dus heel snel iets aan doen. De middeleeuwen zijn voorbij.”

Op de Borcht-site is water terug te vinden en daar voelen de ratten zich lekker. De site sluit ook naadloos aan op het park waar de dieren ook al makkelijk een schuilplaats kunnen vinden. En dan zijn er nog eendjes die door de mensen gevoederd worden met broodkruimels. Als de eenden het brood laten liggen, dan komen de ratten er op af

Wouter Van Driessche

Het gemeentebestuur doet nu een beroep op professioneel bedrijf De Verdelger uit Knokke-Heist om de ratten te vangen of te vergiftigen. In eerste instantie maakt de gemeente 2.000 euro vrij. “We hebben met de specialisten een ronde gemaakt door het park en ze hebben vastgesteld dat de ratten op verschillende plaatsen actief zijn”, vervolgt Van Driessche. “Op de Borcht-site is water terug te vinden en daar voelen de ratten zich lekker. De site sluit ook naadloos aan op het park waar de dieren ook al makkelijk een schuilplaats kunnen vinden. En dan zijn er nog eendjes die door de mensen gevoederd worden met broodkruimels. Als de eenden het brood laten liggen, dan komen de ratten er op af.”

Lokaasdozen

De verdelingsfirma gaat nu op verschillende plaatsen lokaasdozen plaatsen. “Daarnaast worden er ook vallen ingezet zodat we de dieren kunnen vangen.”

De gemeente hoopt dat de rattenplaag snel ingedijkt wordt. “Het gespecialiseerde bedrijf krijgt vier maanden de tijd om het probleem aan te pakken”, luidt het. “Nadien gaan we de situatie analyseren en evalueren. Als de ratten niet verdwenen zijn, kunnen we die termijn nog eens verlengen.”

Het gemeentebestuur informeert de inwoners wel dat alleen de ratten op openbaar domein verdelgd worden. “Wie met ratten in de tuin zit, heeft de plicht om de dieren zelf te bestrijden.”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Sierens

    Als je de oorzaak van het probleem niet aanpakt, het overvloedig voederen van de eenden en dus ook de ratten, zullen ze nog veel verdelgingsmiddel mogen plaatsen.

  • Rika Bouderez

    Van Knokke naar Opwijk +- 100km !!! Rijdt firma met suikerwater ???Geen dichtere firma , in Aalst ??? Misschien beter de zee oversteken en een firma uit Engeland vragen ? Wat is het totale kostplaatje ?

Lees meer