Leo De Ryck in 2015.
Mozkito Leo De Ryck in 2015.

Schepen had wens op sterfbed, en die komt nu uit: wandelbundel van Leo De Ryck krijgt vorm

Anderhalf jaar na het overlijden van ereschepen Leo De Ryck organiseren de cultuurdienst en de Gidsen Affligem een reeks wandelingen die door hem werden uitgestippeld. Het voltooien van die wandelingen was de laatste wens van deze culturele duizendpoot. “Leo vroeg op zijn sterfbed om dit project een kans te geven. En dat gaan we met veel plezier doen.” 

Ereburger en ereschepen Leo De Ryck overleed op 28 maart vorig jaar. Hij was 75 jaar. De Ryck genoot in Affligem bekendheid als gepassioneerd sporter én wandelaar. Enkele jaren voor zijn dood startte hij een project op om zijn dorpsgenoten aan het wandelen te krijgen. Hij stippelde een pakket van 52 streekwandelingen uit, eentje voor elke week van het jaar. De routes en begeleidende teksten heeft hij nog uitgewerkt, maar door zijn vroegtijdig overlijden kon hij zijn project niet meer voltooien. Op zijn sterfbed vroeg Leo De Ryck om zijn wandelproject alsnog uit te werken. De cultuurdienst en de Gidsen Affligem gingen enthousiast op die vraag in. “Leo had boekjes gemaakt waarin we 52 wandelroutes met omschrijvingen en allerlei weetjes terugvonden”, zegt Leen Pauwels van de cultuurdienst. “Onze gidsen zijn daarmee aan de slag gegaan in een werkgroepje. Alle wandelingen werden gereconstrueerd en vorm gegeven op gebruiksvriendelijke manier. Het is de bedoeling dat we alles wat Leo verzamelde aan informatie, nu vrijgeven voor het grote publiek.”

Duivenmelkerswandeling

De werkgroep heeft intussen tien wandelingen van Leo helemaal uitgewerkt . De eerste uitstap is de ‘Duivenmelkerswandeling’. Dit parcours vertrekt aan de kerk Onze-Lieve-Vrouw-Bezoeking in Essene en leidt de wandelaars naar weidse landschappen en vergezichten in Asbeek, over een afstand van 6,4 kilometer. Deze wandeling wordt donderdag 18 juli om 19 uur officieel ingehuldigd. In augustus volgt een tweede wandeling in deelgemeente Teralfene. Tijdens die wandeling gaan de organisatoren op zoek naar sporen uit de Tweede Wereldoorlog.

De wandelroutes komen op de website van Toerisme Affligem te staan. Ze zullen niet in drukvorm ter beschikking worden gesteld. Het is de bedoeling dat de wandelaars het volledige parcours, met weetjes, thuis afdrukken. Op de kaarten staat ook een QR-code afgedrukt die via de smartphone kan gedownload worden.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer