De gebouwen van de familie De Raes in het dorpscentrum van Teralfene ruimen plaats voor een gemeenschapszaal.
Mozkito De gebouwen van de familie De Raes in het dorpscentrum van Teralfene ruimen plaats voor een gemeenschapszaal.

Slagerij van familie De Raes ruimt plaats voor gemeenschapszaal

Gemeentebestuur investeert 375.000 euro in dorpscentrum Teralfene

De inwoners van de Affligemse deelgemeente Teralfene krijgen in de toekomst een gloednieuwe gemeenschapszaal. De leegstaande slagerij van de familie De Raes in de Driesstraat, tussen de pastorie en de school, wordt daarom gesloopt.

In Teralfene is men al geruime tijd vragende partij voor een eigen ontmoetingsruimte. Het dorp kent nog een bloeiend verenigingsleven maar die verenigingen kunnen vandaag alleen terecht in de kleine parochiezaal in de Balleistraat. “De aankoop van dit gebouw was voor ons een unieke opportuniteit”, zegt schepen Tim Herzeel (Open VLD) die bevoegd is voor Patrimonium en Openbare Werken. “Het gebouw bevindt zich tussen de pastorie, het scoutsdomein en de school. Die drie sites zijn al eigendom van de gemeente. Dit gebouw zit daar mooi tussenin. Deze kans mochten we niet laten liggen.”

Het gemeentebestuur betaalt 375.000 euro voor het pand, de prijs van het schattingsverslag. De site is 600 vierkante meter groot. De gemeente bereikte een principieel akkoord met de eigenaar. Uiteindelijk moet de aankoop ook worden goedgekeurd op de volgende gemeenteraad. En nadien moet de gemeente ook een budgetwijziging doorvoeren. “De echte aankoop zal wellicht pas na de zomer plaatsvinden”, zegt Herzeel. “Eerst moet het dossier nog volledig worden afgewerkt. De huidige gebouwen zullen nadien worden afgebroken.”

Bevraging

Wat er nadien precies in de plaats komt is nog niet helemaal duidelijk. “Uiteraard willen we hier een multifunctionele ontmoetingsplaats creëren”, vervolgt de schepen. “Maar eerst willen we de tijd nemen om alle mogelijkheden eens rustig te overlopen. We denken er ook sterk aan om een bevraging op te starten bij de inwoners. We gaan niet doen wat er in het verleden op de Bellekouter-site te vaak is gebeurd en zo maar beginnen bouwen zonder nadenken. We moeten eerst goed de impact op de omgeving ook kennen.”

De aankoop kan in de toekomst ook een oplossing betekenen voor de parkeerproblemen in het dorpscentrum. “De nieuwe site is voldoende groot om niet alleen een gemeenschapsproject te realiseren maar tegelijk ook enkele parkeerplaatsen te creëren. Die extra parking kan dan niet alleen gebruikt worden door de bezoekers van het zaaltje maar evengoed door omwonenden.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer