Het bestuur van Sporting Affligem bij de kantine die door de brandweer werd afgekeurd.
Mozkito Het bestuur van Sporting Affligem bij de kantine die door de brandweer werd afgekeurd.

Voetbalkantine is niet brandveilig: “Dit betekent het einde van de Sporting”

De voetbalkantine van Sporting Affligem is niet langer brandveilig en mag om veiligheidsredenen niet meer gebruikt worden. Dat blijkt uit een vernietigend brandweerverslag. Het clubbestuur is er het hart van in. “Dit betekent het einde van de Sporting.”

De kantine van Sporting Affligem bevindt zich op de Bellekoutersite. Het gaat om een houten paviljoen dat 25 jaar geleden naast het B-terrein werd gebouwd. Volgens de brandweerinspectie voldoet de kantine niet meer aan de huidige veiligheidsnormen. Het verslag meldt dat er geen veiligheidsverlichting is. De gastank staat te dicht bij de houten constructie en het paviljoen beschikt ook maar over één uitgang. Burgemeester Walter De Donder liet de club weten dat hij geen risico wil nemen en dat de kantine niet langer mag opengesteld worden. Het verbod gaat meteen in.

Eind deze maand moeten we aan onze federatie laten weten of we opnieuw een team in competitie willen brengen. Maar zonder onze kantine valt ook onze werking weg. We weten echt niet hoe het nu verder moet

Johan de Greve

“En die beslissing betekent een drama voor onze club”, zegt secretaris Johan De Greve. “Eind deze maand moeten we aan onze federatie laten weten of we opnieuw een team in competitie willen brengen. Maar zonder onze kantine valt ook onze werking weg. We weten echt niet hoe het nu verder moet. Als onze kantine verdwijnt, is het ook gedaan met Sporting Affligem. Veel tijd rest er ons niet meer.”

Houten constructie

De kantine is eigendom van de gemeente Affligem en werd verhuurd aan Sporting Affligem. “Wij hebben altijd trouw onze huurprijs betaald”, zegt Sporting-man Marc Geeraerts. “Enkele tekortkomingen uit het brandweerverslag zouden we zelf wel kunnen oplossen. Maar volgens de brandweer is ook de houten constructie niet meer brandveilig. Dat zijn natuurlijk investeringen die we als huurder niet zelf willen dragen. Ik heb het gevoel dat de gemeente alles een beetje laten aanmodderen heeft. En nu krijgen we de rekening gepresenteerd.”

Enkele tekortkomingen uit het brandweerverslag zouden we zelf wel kunnen oplossen. Maar volgens de brandweer is ook de houten constructie niet meer brandveilig. Dat zijn natuurlijk investeringen die we als huurder niet zelf willen dragen. Ik heb het gevoel dat de gemeente alles een beetje laten aanmodderen heeft. En nu krijgen we de rekening gepresenteerd

Marc Geeraerts

Sporting Affligem telt vandaag nog twee ploegen, waaronder een veteranenteam. “Wij zijn niet de grootste voetbalclub, dat klopt. Maar de mensen die bij ons voetballen, kunnen nergens anders terecht. Het gaat om 30 mensen die plots hun favoriete sport moeten stopzetten. Dat is heel jammer.”

Burgemeester Walter De Donder (CD&V) hoopt alsnog een oplossing te kunnen vinden. “Maar we gaan geen zotte kosten doen om binnen vijf jaar te moeten vaststellen dat de club niet meer bestaat”, aldus de burgemeester. “Wij leveren alvast een inspanning dat de douches straks gerenoveerd worden en dat er ook toiletten komen.”

Volgens De Donder zou Sporting Affligem zich beter aansluiten bij de buren van Eendracht Hekelgem die ook onderdak hebben op de Bellekouter. “Het gaat eigenlijk om een veteranenploeg die perfect kan aansluiten bij Eendracht. Ik begrijp eigenlijk niet waarom dat nog niet gebeurd is.”

Geschiedenis

Als Sporting Affligem ophoudt te bestaan, verdwijnt ook een prachtig stukje voetbalgeschiedenis. Het huidige Sporting Affligem ontstond in 1987, maar de wortels van de club gaan terug tot 1955. In dat jaar werd Sporting Teralfene opgericht. De groen-witte club vocht destijds heroïsche voetbalduels uit tegen de rivalen van Leeuwkens Teralfene. Nadat Sporting enkele keren van voetbalveld moest verhuizen verdween het oorspronkelijke stamnummer. De club herbegon als Sporting Affligem in het katholiek sportverbond maar bleef wel haar kleuren trouw.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer