3 De vrouw werd kort na de feiten geboeid meegenomen en bleef tot deze week in de gevangenis.
Mozkito De vrouw werd kort na de feiten geboeid meegenomen en bleef tot deze week in de gevangenis.

Vrouw die man in brand stak mag voorarrest thuis onder elektronisch toezicht uitzitten

Mbnongela ‘Johanna’ M. (45) heeft de gevangenis mogen verlaten en zit haar voorarrest in afwachting van het assisenproces thuis uit met een enkelband. Dat bevestigt een van de advocaten van de vrouw. De moeder van vijf bracht vorig jaar haar 48-jarige man om het leven door hem in brand te steken in hun woning in Teralfene.

“Ze blijft aangehouden maar mag haar voorarrest thuis uitzitten onder elektronisch toezicht”, zegt meester Hanae Belguenan, een van haar drie advocaten. De Brusselse Kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft die beslissing woensdag genomen. “Ik heb haar donderdag gesproken, maar meer kan en wil ik niet zeggen.” Meester Ofelia Avagian geeft wel meer uitleg. 

Ze zal wel opgevolgd worden door twee psychotherapeuten. Ze moet 24 op 24 uur in haar woning blijven en mag die enkel verlaten in geval van dringende medische hulp. Een andere reden voor die beslissing is dat ze zo voor haar kinderen kan zorgen. Ze heeft er vijf, waarvan een baby

Ofelia Avagian

“De vrouw is niet depressief en vormt geen gevaar voor zichzelf of anderen”, luidt het. “Onder meer daarom vroegen we om haar het voorarrest thuis te laten uitzitten en de KI ging daarmee akkoord. Ze zal wel opgevolgd worden door twee psychotherapeuten. Ze moet 24 op 24 uur in haar woning blijven en mag die enkel verlaten in geval van dringende medische hulp. Een andere reden voor die beslissing is dat ze zo voor haar kinderen kan zorgen. Ze heeft er vijf, waarvan een baby, en dagelijks kreeg ze bezoek van de kinderen. Ook haar hele familie steunt haar.” 

Assisenproces niet meer voor dit jaar

De advocate verwacht dat het dossier binnenkort volledig afgerond is. “En dan is het wachten op het assisenproces”, gaat het verder. “Dat zal in ieder geval niet meer voor dit jaar zijn, onder meer omdat er een taalwijziging aangevraagd zal worden. Momenteel wordt de zaak nog in het Nederlands behandeld, maar we zullen vragen het proces in het Frans te laten verlopen. Alles moet dan nog vertaald worden.” 

Het parket Halle-Vilvoorde kan zich nog niet uitspreken. “We hebben de beslissing van de KI nog niet ontvangen waardoor we er geen verdere informatie over kunnen geven”, zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre. “Ik kan wel bevestigen dat de beslissing over het elektronisch toezicht op 15 mei werd genomen.”

3 Jean Malembiteva met zijn echtgenote ‘Johanna’
Mozkito Jean Malembiteva met zijn echtgenote ‘Johanna’

Familiaal geweld

De vrouw bracht op zondagavond 27 mei vorig jaar haar 48-jarige man Jean ‘frère John’ Malembiteva om het leven. Buren zagen de man in lichterlaaie door de tuin lopen en boden de eerste hulp aan in afwachting van de hulpdiensten. Het slachtoffer overleed uiteindelijk nog geen dag later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. De politie stond enkele uren voor het drama nog aan de woning na een oproep over huishoudelijke problemen. Het koppel heeft vijf jonge dochters die het afgelopen jaar opgevangen werden bij familie. De vrouw bleef bij haar verhoren verklaren dat ze jarenlang het slachtoffer was van familiaal geweld. Dat was ook voor buurtbewoners geen geheim. 

3 In september vorig jaar vond een reconstructie van het drama plaats in de Driesstraat in Teralfene.
Mozkito In september vorig jaar vond een reconstructie van het drama plaats in de Driesstraat in Teralfene.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer