2 Afgelopen zaterdag  werd in de Hemelsveldstraat in Alken een herdenkingsceremonie gehouden.
RV Afgelopen zaterdag werd in de Hemelsveldstraat in Alken een herdenkingsceremonie gehouden.

Alken herdenkt neergehaalde bommenwerper WOII

Afgelopen zaterdag  werd in de Hemelsveldstraat in Alken een herdenkingsceremonie gehouden aan het monument ter nagedachtenis van de, tijdens WOII, aldaar gesneuvelde voltallige bemanning van de LANCASTER HK 542 KO-J. Een vliegtuig van het Britse 115de squadron.

Deze 7 jonge en bekwame piloten hadden als missie bepaalde strategische doelwitten in Duitsland te bombarderen om zo Europa te bevrijden van de naziterreur. Helaas werden zij op hun heenvlucht, in de nacht van 24 op 25 april 1944, neergeschoten door ‘het nachtspook van Sint-Truiden’”, hoofdluitenant Heinz Wolfgang Schnaufer, één van Hitlers beste nachtjagers in België. Hij haalde 121 geallieerde vliegtuigen neer in 164 missies, de hoogste score van overwinningen bij de Duitse nachtjacht. Vele geallieerde bommenwerpers werden boven België door de Duitsers neergehaald tijdens hun terugvlucht.

Vrijheid en democratie

De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van het gemeentebestuur, vrienden van het 115de squadron, België, Alkense verenigingen, afgevaardigden van verschillende VOV’s van Limburg, afgevaardigden van de Britse ambassades en familieleden van de gesneuvelde bemanning uit Canada, Australië en Groot-Brittanië. Na afloop volgde een receptie in het gemeenschapscentrum Sint-Jorisheem. “We moeten ons blijvend herinneren dat belangrijke waarden als vrijheid en democratie niet vanzelfsprekend zijn”, zei burgemeester Mark Penxten (N-VA).

2
RV

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer