Onder meer het peil van de Berwijn in Moelingen (Voeren) stond gevaarlijk hoog
René Steenebruggen Onder meer het peil van de Berwijn in Moelingen (Voeren) stond gevaarlijk hoog

Waterpeil van verschillende Limburgse rivieren even gevaarlijk hoog

Het waterpeil van verschillende Limburgse rivieren stond zaterdagmorgen even gevaarlijk hoog. Onder meer de Berwijn in Moelingen trad buiten haar oevers. De hulpdiensten stonden paraat, maar gelukkig trok het water in de loop van de middag weer terug.

In juni 2018 liepen verschillende straten in Moelingen nog onder als gevolg van de hevige regenval. Het ging toen om de ergste overstroming die het kerkdorp ooit gekend had. Omdat het waterpeil zaterdagmorgen alweer snel begon te stijgen, hielden de inwoners hun hart vast. Ook de brandweer kwam de situatie op de voet volgen. Onder meer de straat ‘Elzen’ kwam tijdelijk blank te staan. Maar in de loop van de middag zakte het peil geleidelijk aan. Nergens bleek er gevaar voor de omwonenden.

Voorzichtigheid geboden

De Demer tussen Hasselt en Diepenbeek trad eveneens buiten haar oevers. Daardoor was het voor studenten tijdelijk niet meer mogelijk om via het naastgelegen fietspad naar de campus te trappen. De lokale politie vroeg de jongeren om voorzichtig te zijn en de omgeving te vermijden. In Lanaken liep de ‘knuffelweide’ van kinderboerderij ‘Pietersheim’ onder water. Alle dieren konden daar tijdig in veiligheid gebracht worden. De rivier de Maas bereikte zaterdag het pre-waakpeil. De waterstand van de Demer in Lummen en de Kleine Herk in Alken werden eveneens in de gaten gehouden. Zaterdagnamiddag leek het water echter overal weer te zakken. 

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Rita Vinckevleugel

    En in de zomer alst 8 weken goed weer is,te weinig?waar zit de regering nu?opslagen dat water in buffers is niet zo moeilijk dacht ik,in Spanje word dit al jaren gedaan en daar water genoeg in de zomer,hypocrieten!

  • Johan Meulenbergs

    Te weinig water, te veel water .. dat is de natuur hé. Anders moeten de scholieren die zo graag gaan betogen eens de gemeentes wat helpen met de grachten en beken te kuisen. Dat is nuttig .. de rest: opgezet spel van Groen waar die gastjes met hun open ogen inlopen.

Lees meer