Alles gewoon weggestemd

DOOR ONBESTUURBAARHEID GRIJPT GEMEENTE NU OOK NAAST BELANGRIJKE SUBSIDIES

Op de eerste gemeenteraad sinds de onbestuurbaarheid werd vastgesteld, stemden twee schepenen van meerderheidspartij Open en Liberaal en oppositiepartijen Centrumlijst-Vld en CD&V zo goed als alle agendapunten weg. Daardoor grijpt de gemeente mogelijk naast heel wat subsidies en kunnen belangrijke werken voorlopig niet uitgevoerd worden.

Gisteravond kwamen alle fracties in de gemeenteraad voor het eerst samen nadat de gemeente eind juli onbestuurbaar werd verklaard. De vorige gemeenteraad kon niet doorgaan omdat er geen meerderheid van raadsleden aanwezig was. Deze keer was er geen meerderheid nodig om beslissingen te kunnen nemen, maar nu waren coalitiepartij Open en Liberaal en oppositiepartijen Centrumlijst-Vld en CD&V zoals verwacht wel aanwezig. Zij stemden echter bijna alle agendapunten weg.

Omdat de partijen samen een meerderheid van de raadsleden uitmaken, zijn die punten dus niet goedgekeurd. In tegenstelling tot wat in buurgemeente Denderleeuw gebeurde toen die onbestuurbaar was, had de oppositie in Haaltert wel haar best gedaan om bij elke tegenstem een motivering te geven. Motiveringen die meermaals terugkwamen waren dat het dossier technisch en/of administratief volgens hen niet in orde was, dat er iets niet was opgenomen in de meerjarenplanning - zaken die door N-VA en sp.a overigens sterk werden tegengesproken - en dat ze geen vertrouwen meer hadden in de burgemeester om aktes te verlijden.

Cadeaubon

Sommige motiveringen waren wel vergezocht. Zo werd het schenken van een cadeaubon aan de ouders van het 100ste kindje dat dit jaar in een Haalterts gezin werd geboren niet goedgekeurd omdat dit discriminerend zou zijn tegenover de andere geboortes.

Het niet goedkeuren van sommige dossiers kan direct een impact hebben op de inwoners. Zo was burgemeester Veerle Baeyens (N-VA) er niet over te spreken dat de aankoop van een woning op de hoek van de Hooglareweg met de Edestraat werd weggestemd. "In de Hooglareweg zijn er momenteel veel parkeerproblemen en binnenkort zijn daar nog bouwwerken", stelde Baeyens. "Door de woning aan te kopen en asap af te breken zouden de inwoners hun wagen op die plaats kunnen parkeren tijdens de werken. Men gaat mensen in de problemen brengen." Er volgden daarop nog bitsige opmerkingen tussen Baeyens en OCMW-voorzitter en schepen Gina Verbestel (Open en Liberaal).

Parkings

Ook de heraanleg van parkings in Denderhoutem werd niet goedgekeurd. Volgens N-VA en sp.a dreigt de gemeente daardoor 70.000 euro aan subsidies te verliezen. Voor de sanering van de Keiberg en Boekent zou het, nog volgens die partijen, om 4 miljoen euro subsidies gaan.

Verder had de oppositie heel wat opmerkingen over de jaarrekening 2015 van de gemeente. Gemeenteraadslid Guido De Braekeleer (CD&V) stelde voor om de jaarrekening over te maken aan Toezicht om ze te laten schorsen.

Burgemeester Veerle Baeyens kondigde op haar beurt aan bezwaar te zullen indienen over het wegstemmen van bepaalde agendapunten. "Zaken die in het schepencollege worden goedgekeurd, werden afgekeurd op de gemeenteraad. Dit is een politiek spel. Het volk zal oordelen", besloot Baeyens.

Burgemeester Veerle Baeyens (midden) was gisteravond niet gelukkig met de gang van zaken.
Claudia Van den Houte Burgemeester Veerle Baeyens (midden) was gisteravond niet gelukkig met de gang van zaken.

Lees meer