2 In dit gebouw aan de Plantin & Moretuslei had beklaagde één flat. In 2002 gekocht voor 40.000 euro en voor 95.000 euro in 2014 verkocht. De totale opbrengst (met huurinkomsten) volgens de advocaat: 140.000 euro. 
Klaas De Scheirder In dit gebouw aan de Plantin & Moretuslei had beklaagde één flat. In 2002 gekocht voor 40.000 euro en voor 95.000 euro in 2014 verkocht. De totale opbrengst (met huurinkomsten) volgens de advocaat: 140.000 euro. 

"Alle 17 huizen eerlijk verdiend"

VASTGOEDBAAS ONTKENT AANTIJGINGEN VAN WITWASSEN DRUGSGELD

Een Marokkaan met enkele broers in de drugshandel, is bijna per definitie verdacht. Zeker als hij een patrimonium van 17 eigendommen heeft uitgebouwd. De Antwerpse procureur beschuldigt hem van witwassen. Jamal El B. blijft er rustig onder: "Ik kan elke euro verantwoorden."

De procureur had maar tien minuten nodig om zijn positie duidelijk te maken. Jamal El B. (40) heeft volgens de politie in tien jaar tijd 1,33 miljoen meer uitgegeven dan hij heeft binnengekregen aan loon, huurinkomsten en geld uit leningen. Het gerecht beschouwt die 1,33 miljoen daarom als "illegaal vermogen".


De witwascel CFI van het ministerie van Financiën, die de politie tipte, heeft wel een idee van waar het illegaal vermogen komt: "Verschillende broers en huurders van Jamal El B. zitten in de drugshandel. De jongste broer is pas veroordeeld tot 7 jaar cel; een andere broer is na enkele veroordelingen naar Dubai gevlucht."

2 Het huis van beklaagde in Lange Lobroekstraat 8. Dat is gekocht voor 121.000 euro, goed voor een maandelijkse aflossing van 677 euro terwijl de huurinkomsten tussen 3.000 en 3.500 euro bedragen, zo toont
Klaas De Scheirder Het huis van beklaagde in Lange Lobroekstraat 8. Dat is gekocht voor 121.000 euro, goed voor een maandelijkse aflossing van 677 euro terwijl de huurinkomsten tussen 3.000 en 3.500 euro bedragen, zo toont

Omgekeerde bewijslast

De procureur hoeft niet aan te tonen dat Jamal El B. effectief drugsgeld van zijn broers witwaste. Het is aan Jamal El B. om te bewijzen dat zijn geld wél een legale herkomst heeft. Omgekeerde bewijslast heet dat principe. De procureur vorderde tegen Jamal El B. een celstraf van 30 maanden wegens witwassen en een boete van 600.000 euro.


Meester John Maes was niet mals voor de federale politie. "Die speurders zitten volledig fout met hun rekenwerk. Dat zeg ik niet, dat zegt financieel specialist Bart De Bie (zelf een gewezen politiespeurder, red.) van het onderzoeksbureau I-Force. Hij heeft op onze vraag de rekening van Jamal El B. nagerekend. Onze cliënt kan al zijn uitgaven netjes verantwoorden."


Advocaat Maes overliep dan hoe het patrimonium van Jamal El B. tot stand kwam. Vader El B., een gastarbeider van de eerste generatie die zijn hele leven bij Umicore had gewerkt, schonk in 1994 de ouderlijke woning in de Delvastraat aan zoon Jamal. Hij is de oudste van tien kinderen.


Om de twee à drie jaar kocht Jamal El B. een gebouw of een appartement bij. In 2012 deed hij er een schep bovenop en kocht dat jaar ineens 5 eigendommen. Zo groeide zijn patrimonium aan tot 17 gebouwen met in totaal een vijftigtal appartementen.

Cashbetalingen

Advocaat Maes: "Die eigendommen waren niet zo duur. Ze lagen ook in buurten waar je niet meteen de CEO van AB-Inbev tegen het lijf loopt: Dambruggestraat, Van Maerlantstraat, Gallifortlei, Rupelstraat, Kortrijkstraat... Jamal El B. dweilde openbare verkopen af. Hij renoveerde de woningen en verhuurde ze dan. Dikwijls ging hij zelf achter zijn huurgeld aan als er niet op tijd betaald werd. Dat verklaart het hoge aantal cashbetalingen." Kwam daarbij dat Jamal El B. hertrouwde met een partner die een stevig inkomen had als manager. De speurders vergaten dat mee te rekenen.


Als advocaat Maes de eindbalans maakte, waren alle inkomsten en uitgaven in evenwicht. En was er geen sprake van witwassen. Hij vroeg de vrijspraak voor Jamal El B.


De rechter spreekt zich op 16 januari uit.

Lees meer