3 Uitbaatster Femke van café Commercial. "Waarom creëert men geen wijk naar voorbeeld van het hippe Meatpacking District in New York?"
Laenen Uitbaatster Femke van café Commercial. "Waarom creëert men geen wijk naar voorbeeld van het hippe Meatpacking District in New York?"

"Een dorp in de hoogte, serieus?"

SLACHTHUISBUURT NIET OPGEZET MET NIEUWE WOONWIJK

De vernieuwing van de Slachthuissite baart de buurt kopzorgen. Zij vrezen plaatsgebrek én verkeersproblemen in de volkse Damwijk. "2.400 appartementen, dat zijn 5.000 nieuwe bewoners. Zoveel mensen kunnen wij niet aan."

Een vrijdagochtend op 'den Dam'. De temperatuur leunt tegen het vriespunt aan. In Café Commercial in de Lange Lobroekstraat verwarmt een handvol buurtbewoners zich aan een dampende tas koffie. De herontwikkeling van de Slachthuissite gaat over de tongen.


Bedoeling is dat er een gloednieuwe woonwijk komt. "Een gemengd kwalitatief en ontsluitbaar woonproject, met diensten, recreatie en bedrijvigheid", zo beschrijft AG Vespa, de vastgoedbeheerder van de stad, het in dure bewoordingen op zijn website. Er komen 2.400 nieuwe appartementen bij, goed voor bijna 5.000 extra bewoners. In één klap verdubbelt de populatie in de wijk.

3 Op de Slachthuissite verrijzen 4 woontorens, goed voor 5.000 extra bewoners.
Laenen Op de Slachthuissite verrijzen 4 woontorens, goed voor 5.000 extra bewoners.

Draaiend restaurant

In 'de Commercial' heerst groot scepticisme. "Al twintig jaar wordt er gebakkeleid over de invulling van de Slachthuissite", zegt uitbaatster Femke De Cnodder (34). "Een Ikea, een winkelcentrum, een kliniek, een beenhouwerijschool, zelfs - ja, u hoort het goed - een restaurant dat rond haar eigen as draait. Er zijn al zoveel plannen de revue gepasseerd. Vandaag ligt er een scenario met vier grote woontorens voor. Een dorp in de hoogte, voor vijfduizend bewoners? Dit slaat werkelijk alles. De buurt kan zoveel bewoners niet aan. Ik vrees ook een enorm verkeersinfarct. Wat als er in het Sportpaleis iets te doen is? Ik mag er niet aan denken."


"Voor alle duidelijkheid: ik vind het goed dat de verloederde site een nieuwe invulling krijgt", gaat Femke verder. "Maar waarom creëert men geen stadswijk naar het voorbeeld van het Meatpacking District in New York? Een hippe stadswijk, waar ook cultuur en amusement een plaats hebben. Aan gezellige cafés en restaurants is hier alvast geen gebrek."

3 Kevin en Els van slagerij Amic maken zich samen met hun klanten grote zorgen.
Laenen Kevin en Els van slagerij Amic maken zich samen met hun klanten grote zorgen.

Welk inspraakmoment?

De aanwezigheid van het bijna voltallige schepencollege op het verjaardagsfeestje van de lobbyist van Land Invest Group, ontwikkelaar van de Slachthuissite, stuit Femke tegen de borst. "Waarom moeten die politiekers in sterrenzaak 't Fornuis konkelfoezen? Zijn er hier niet genoeg restaurants waar geen kat zit? Waarom komen ze hier geen pint pakken? Inspraak van de buurt is er niet geweest. Misschien komt er nog een inspraakmoment? In het beste geval mogen we nog beslissen of er ronde of vierkante bloembakken komen?"


Vijfduizend bewoners extra in de buurt, dat is te veel, vindt ook Els Geuens (46) van slagerij Amic in de Lange Lobroekstraat. "De Slachthuisbuurt heeft groen nodig, geen beton", zegt Els kordaat. "Onze klanten maken zich grote zorgen. De werken zullen de omgeving omtoveren in één grote bouwwerf. Wedden dat het openbaar vervoer - voor veel oudere mensen het enige vervoersmiddel naar de stad - zal wijken voor werfverkeer?"

"Vriendjespolitiek"

August 'Gust' Vekemans (80) woont al heel zijn leven op den Dam. Zijn niet-aflatend engagement voor de buurt leverde hem de eretitel 'den burgemeester van den Dam' op. Dat zijn arbeiderswoning in de Demerstraat binnenkort misschien in de schaduw van vier rijzige woontorens staat, maakt hem boos. "Al sinds de jaren zeventig pleit ik voor meer groen", zegt Gust. "Maar er wordt gewoon niet naar ons geluisterd." Gust is er rotsvast van overtuigd dat de stad en Land Invest Group het op een akkoordje hebben gegooid. "Een schoolvoorbeeld van vriendjespolitiek", noemt Gust het. "Ik zou trouwens geen ambtenaar willen zijn onder dit bestuur. Wie buiten het gareel loopt, vliegt buiten."


Robert Van Velthoven (81) en Maria Vantichelt (81), die ook in de Demerstraat wonen, reageren nogal lauwtjes op de vastgoedrel die de Antwerpse politiek beheerst. "Misschien maken we de vernieuwing van de Slachthuissite zelfs niet meer mee? Een bankkantoor, dat staat bovenaan ons verlanglijstje. Onze bankzaken moeten we nu in de Boerentoren regelen."

Lees meer