Bert Leysen en Louis Busschop van Bosq aan een Tafel van A.
Deleu Bert Leysen en Louis Busschop van Bosq aan een Tafel van A.

"Hommage aan ruwheid van stad"

GEKAPTE PLATANEN OP ITALIËLEI KRIJGEN TWEEDE LEVEN ALS 'TAFELS VAN A'

Op de Biënnale in Kortrijk werd de Tafel van A voorgesteld. Dat zijn tafels die gemaakt zijn van het hout van de platanen die vorig jaar gerooid werden op de Italiëlei. "De tafels zijn een hommage aan de stad."

Het Mechelse bedrijf Bosq en het Antwerpse Stadshout.be hebben op de Biënnale 2018 in Kortrijk de Tafels van A voorgesteld. Die werden gemaakt met het hout van de platanen van de Italiëlei. Vorig jaar werden de bomen gerooid voor de werken aan de Noorderlijn. Vandaag krijgen die een tweede leven. "Het belooft een groot succes te worden", klonk het op de Biënnale.


Op vijf juni vorig jaar werden 358 platanen gekapt op de Leien in Antwerpen in het kader van de werken aan de Noorderlijn. 75 daarvan werden opgekocht door het Mechelse bedrijf Bosq om de bomen een tweede leven te geven. Het Antwerpse Stadshout van Sam Ponnette en Michiel Van Hove zorgden voor het ontwerp. Het resultaat zijn de Tafels van A, lange tafels met een persoonlijke identiteit. Op de onderkant staat de afkomst gebrandmerkt. De tafels werden gisteravond voorgesteld op de Biënnale 2018 in Kortrijk. "In totaal zijn er vijftien tafels gemaakt waarvan er al vijf of zes verkocht zijn. Op dit moment zitten we nog in een testfase en wachten we af in welke mate er een vraag naar is. Maar hoe het er nu naar uitziet, lijken de tafels een enorm succes te worden", vertelt Bart Leysen van Bosq. De kostprijs voor een tafel start vanaf 2.000 euro.

Deel van collectie

De Tafels van A behoren tot de Collectie van A. Die bestaat uit de tafels, barkrukken, bijzettafels en lichtarmaturen. "Maar op de volledige collectie is het nog even wachten. Die wordt de komende maanden stelselmatig voorgesteld," vertelt Sam. De Collectie van A is een hommage aan Antwerpen. "Elk ontwerp binnen de collectie bestaat uit hout en staal, waarbij het hout maximaal op de voorgrond treedt, terwijl het staal steunt. Niet nodeloos opvallend, eerder speels en atypisch, een beetje ondeugend", vertelt de ontwerper.


De tafels zijn op maat verkrijgbaar, zowel in lengte van maximum 3,5 meter als in breedte met een maximum van 1,2 meter. "Tot 90 centimeter bestaan de tafels uit twee gelijke planken die aan elkaar gelijmd worden. Bij breedte boven de 90 centimeter worden de tafels samengesteld uit drie of vier planken, waarbij steeds de buitenkant een schuine kant heeft waardoor het boommotief gecreëerd wordt."

Lees meer