2 Nick C.
KOS Nick C.

"Mager dossier tegen onze cliënten"

DRIE STELENDE AGENTEN BLIJVEN AANGEHOUDEN

Agenten Nick C. en Besart B. blijven opgesloten. Dat heeft de raadkamer in Antwerpen gisteren beslist. Het dossier van de derde aangehouden agent - Stéphane S. - werd met een week uitgesteld. Advocaten Kris Luyckx en Mounir Souidi noemen het dossier tegen hun cliënten 'mager'. De onderzoeksrechter had eerder twee andere verdachte agenten vrijgelaten onder voorwaarden.

Vier agenten werden vorige week woensdag opgepakt op hun thuisadres en in de politieburelen op de Luchtbal. In een videoboodschap had korpschef Serge Muyters het meteen over zeer ernstige feiten. De agenten werkten jarenlang in het wijkkantoor van de Handelsstraat in Antwerpen-Noord. De praktijken van de verdachten zouden al langer aan de gang zijn. Er was sprake dat de agenten diefstallen met geweld en afpersing pleegden en daarbij vooral illegalen geviseerd zouden hebben. De agenten zouden systematisch te werk zijn gegaan. Na het nieuws van de aanhouding sijpelden de verhalen van mensen binnen die beweerden slachtoffer te zijn van 'den Albanees' (Besart B.) en de 'Pool'. Die laatste is Tom D. Hij zou vandaag terugkeren vanuit zijn vakantieverblijf in Miami en kan pas dan verhoord worden.

2 Stéphane S.
KOS Stéphane S.

Café Tanger

Het onderzoek zou afgelopen zomer van start zijn gegaan. Vermoedelijk naar aanleiding van een omstreden raid in een kraakpand naast café Tanger op de hoek van de Kerkstraat met de Huybrechtsstraat. Na een anonieme brief werd onlangs beslist om de telefoons van de betrokken agenten af te luisteren. Die onderzoeksmaatregel verspreidde zich snel onder het korps. Daarom werd beslist om tussen te komen. In totaal zou het om vijf feiten gaan die het voorwerp zijn van het onderzoek: de inval naast café Tanger, een bestolen fietser op de Paardenmarkt, een transseksuele prostituee die werd geviseerd in de Van Maerlantstraat, een anonieme klacht en een illegaal die geslagen zou zijn.


De raadkamer bevestigde gisteren de aanhouding van Nick C. en Besart B. De zaak tegen Stéphane S. werd een week uitgesteld. Twee andere agenten, Jochen G. en Kenny V., werden door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Hen werd onder meer een beroepsverbod opgelegd.


Advocaten Kris Luyckx en Mounir Souidi, die optreden voor Besart B. en Nick C., wilden niet veel commentaar geven. "Het dossier over het aandeel tegen onze cliënten is eerder mager", vinden ze. De raadslieden overwegen om beroep aan te tekenen. Dan zou de kamer van inbeschuldigingstelling het dossier over twee weken voorgeschoteld krijgen.

Lees meer