't Keteltje moet vier maanden dicht

CAFÉ SCHIPPERSKWARTIER EN SCHOON VERDIEP AL 20 JAAR IN OORLOG

Café 't Keteltje, de 'werkplaats' van Afrikaanse prostituées in het Schipperskwartier, moet vanaf zaterdag vier maanden sluiten wegens aanwijzingen van mensenhandel. Dat heeft burgemeester De Wever beslist. Eigenaar Simon Theunis vecht de sluiting aan. "Regelrechte broodroof. De Wever baseert zich op geruchten." De strijdbijl tussen het stadbestuur en 't Keteltje is weer opgegraven.

Uit Het Laatste Nieuws van 20 augustus 1999 (!): "Dinsdagnacht werden in de buurt van de Oudemansstraat - meer bepaald in en rond café 't Keteltje - 16 meisjes opgepakt, die voorbijgangers of caféklanten lastig vielen. De actie kwam er na klachten van omwonenden. De 16 meisjes, die werden gecontroleerd, verbleven illegaal in het land."

Petities

We zijn bijna twintig jaar later en nog altijd hokken Afrikaanse prostituées samen in café 't Keteltje. Er zijn razzia's geweest, petities van buurtbewoners, rechtszaken tegen pooiers, meisjes die uit de biecht klappen bij de politie, zware veroordelingen.... Maar café 't Keteltje ging gistermiddag zoals gewoonlijk om 14 uur open en een kwartier later zaten er een tiental Afrikaanse schonen aan de toog.


Nicky Theunis, zoon van eigenaar Simon Theunis: "In mei 2016 moest 't Keteltje drie maanden sluiten, nu vier maanden. Het café zal in totaal 7 maanden op een periode van 15 maanden verplicht gesloten zijn. Dan is de bedoeling van burgemeester De Wever toch duidelijk: hij stuurt aan op het faillissement van dit café."

Prostitutie

't Keteltje vecht de sluiting, net als de vorige keer, aan bij de Raad van State. In mei 2016 kreeg De Wever gelijk van die rechtbank en moest 't Keteltje dicht. De rechters toonden zich in hun arrest toen geschokt door de manier waarop eigenaar Simon Teunis de problematiek van prostitutie en mensenhandel in zijn café negeerde en als een futiliteit afdeed. Citaat uit het arrest:


"Het aanklampen van binnenkomende klanten door de Afrikaanse vrouwen noemt de eigenaar "sociale omgang hebben." Of de meisjes seksueel uitdagende kleding dragen, hangt volgens de eigenaar af van wat iemand als "uitdagend" beschouwt. Dat vrijwel alle vrouwen condooms in de handtassen hebben, is volgens de eigenaar "een goede zaak."... Sommige mannen nemen een vrouw mee uit eten of naar huis, waar de vrouw tegen betaling instaat voor het huishouden. Sommige mannen maken van de vrouwen quasi slavinnen."


De kans dat 't Keteltje deze keer de sluiting wél kan voorkomen bij de Raad van State, lijk dus klein. Toch is zoon Nicky Theunis zeker van zijn zaak. "Wacht maar tot de zaak ten gronde wordt behandeld. Dan krijgen wij ons gelijk en vragen wij aan alle media een rechtzetting."

Lees meer