BELGA

"Veel spijt en kwaad op mezelf"

Tom Meeuws over vastgoedrel

Tom Meeuws (sp.a), mede-oprichter van de lijst Samen, heeft voor het eerst zelf gereageerd op de vastgoedrel van de voorbije weken. "Ik heb heel veel spijt en ben kwaad op mezelf. Ik heb gedaan wat ik anderen ook zou verwijten."

"Ik heb veel nagedacht en met veel mensen gesproken", zei Tom Meeuws gisteravond voor de camera van VTM Nieuws. "Ik besef dat ik nogal onbevangen met mijn sociale contacten en zakelijke relaties ben omgegaan. In de zakenwereld kan dit, in de politiek niet. Ik heb te laat beseft dat ik mijn politieke en zakelijke activiteiten kon combineren."


Het was de eerste keer dat Meeuws zelf op de heisa reageerde. Eerder had zijn woordvoerster wel al laten verstaan dat de sp.a-politicus zijn consultancyopdrachten zou stopzetten. Meeuws kwam zwaar onder vuur te liggen nadat hij in een opiniestuk in De Morgen het vergunningsbeleid van de stad op de korrel had genomen.


De sp.a-politicus had de timing van zijn uitval zorgvuldig uitgekozen: het Antwerpse stadsbestuur zat in het oog van de storm toen uitlekte dat bijna het voltallige college in sterrenzaak 't Fornuis aanwezig was op het verjaardagsfeestje van Erik Van der Paal van vastgoedontwikkelaar Land Invest Group.

Boemerang

De boemerang die Meeuws uitwierp, kreeg hij snel terug in zijn gezicht. De sp.a'er onderhield namelijk als consultant zélf nauwe banden met de vastgoedsector, en met Van der Paal in het bijzonder. Er doken zelfs amicale WhatsApp-berichtjes tussen de sp.a-politicus en een vertegenwoordiger van Land Invest Group op.


Nu dat de Slachthuissite door Land Invest Group is verkocht aan projectontwikkelaar Triple Living wil Samen dat het hele plan terug op tafel wordt gelegd. "We hopen dat met deze nieuwe start vanaf nu de leefbaarheid het uitgangspunt wordt, niet de kortetermijnwinsten van een projectontwikkelaar", zegt Joris Giebens van Groen. Samen vraagt nu om het RUP, dat gepland staat in februari, uit te stellen, zodat er genoeg tijd is om met de buurt in dialoog te gaan.


De integriteitscommissie zal zich trouwens straks buigen over het fameuze verjaardagsfeestje van Erik Van der Paal in sterrenrestaurant 't Fornuis. Een groot deel van het schepencollege kwam daarbij in opspraak en Groen diende een klacht in bij het integriteitsbureau. Of die klacht nu ontvankelijk is, moet blijken onder voorzitter Roel Verhaert. (NBA)

Lees meer