De politie pakte 17 jongeren op, waaronder 16 minderjarigen.
Sander Bral De politie pakte 17 jongeren op, waaronder 16 minderjarigen.

16-jarige aanstoker die opriep winkels te plunderen in gesloten instelling geplaatst

De jeugdrechter in Antwerpen heeft afgelopen weekend een 16-jarige geplaatst in een gesloten jeugdinstelling. De tiener zou beschouwd kunnen worden als aanstoker van een plan om een raid uit te voeren op winkels in de Antwerpse binnenstad.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vrijdag had de politie info achterhaald dat er via sociale media werd opgeroepen om winkels te plunderen in Antwerpen. De 16-jarige die de oproep had gelanceerd, werd in de namiddag gearresteerd. Tijdens verscherpt toezicht konden vrijdag in de vooravond 16 jongeren gearresteerd worden. Ze werden enkele uren van hun vrijheid beroofd en mochten daarna beschikken.

Het parket Antwerpen besliste om de vermeende aanstoker voor te leiden bij de jeugdrechter voor een poging diefstal met geweld bij nacht, in bende en met wapenvertoon en voor leiderschap van een criminele organisatie. De 16 jongeren zullen in de loop van deze week verhoord worden. Het verdere onderzoek zal duidelijk moeten maken of de jongeren ingegaan waren op de oproep en daarom op die plaats hadden verzameld. Na de verhoren zal het parket beslissen over het verdere gevolg.

Een 14-jarige had drugs op zak. Hij is door de jeugdrechter geplaatst in een gesloten jeugdinstelling op verdenking van handel van verdovende middelen.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dimitri Mostrey

    Minderjarigen zachter straffen heeft historisch te maken met jeugdzonden. We hebben er allemaal wel één gepleegd. Jeugdige naïviteit. Vallen plundertochten en drugdealen onder de categorie jeugdzonden? Waar trekken we grens. En vooral, hoe?

  • Robin Verheyden

    Het wordt tijd dat men ophoudt met minderjarigen zachte straffen te geven. Als ze volwassen genoeg zijn voor de maatschappij om hun mening te ventileren, dan moeten ze dat ook worden geacht voor de daden die ze stellen.Als die daden erop zijn gericht de maatschappij te ontwrichten, dan past daar een behoorlijk zware straf bij.

Lees meer