2
PLA

18-jarige jongen opgepakt voor bedreigingen Universiteit Antwerpen

De politie heeft een 18-jarige jongen opgepakt in het onderzoek naar de bedreigingen aan het adres van de Universiteit Antwerpen. Studenten zaten urenlang vast op verschillende campussen na een online dreigbericht. Enkel onder politiebegeleiding mochten ze de locaties verlaten. Door de dreiging waren extra veiligheidsmaatregelen van kracht. De lessen werden geschrapt en ook de avondactiviteiten gingen niet door. “Wie dit doet, riskeert zeer zware straffen. We konden niet anders dan reageren”, reageerde rector Herman Van Goethem in ‘De Afspraak’.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Omstreeks 19 uur werd het voertuig van de verdachte onderschept op Linkeroever. Hij werd zonder incidenten gearresteerd en zal vanavond nog verhoord worden. Daarna zal de onderzoeksrechter beslissen over een eventuele aanhouding.

Sinds 16.30 uur mochten de studenten de verschillende campussen opnieuw verlaten. “Maar de waakzaamheid blijft gelden”, verklaarde UA-woordvoerder Peter De Meyer. De politie riep de studenten op om de locaties zo snel mogelijk te verlaten. Dat gebeurde onder politiebegeleiding. Van zodra iedereen weg was, werden de campussen voor de rest van de avond gesloten.

Dreigbericht

Het dreigbericht werd vanochtend via Snapchat naar de helpdesk van de UA gestuurd door een zogezegde student Geneeskunde. In het bericht werd onder meer melding gemaakt van een gewapende man die zou willen toeslaan, al werd de universiteit zelf niet genoemd. De UA lichtte daarop de politie in. 

Aanvankelijk kwam de politie enkel ter plaatse aan Campus Drie Eiken, en dat om iedereen gerust te stellen. “Waakzaamheid is op z’n plaats. Paniek is niet nodig”, klonk het in een eerste Twitterbericht. Later werden er toch extra veiligheidsmaatregelen genomen, ook op andere UA-campussen.

De studenten moesten binnenblijven, maar mochten zich wel vrij in de gebouwen bewegen. Tussen de gebouwen circuleren, was verboden. “Wie zich buiten bevindt, moet naar binnen gaan. Wij overleggen verder met de politie”, klonk het in een mededeling van de UA aan de studenten. Op de campussen werd ook niemand meer toegelaten.

De politie hield extra toezicht en ook een team van de bijzondere eenheden ging ter plaatse.

Lessen geschorst

De lessen die bezig waren, gingen gewoon door. Colleges die deze namiddag plaatshadden, werden afgelast. Ook de avondactiviteiten die gepland waren, zoals lezingen, gaan niet door.

De extra veiligheidsmaatregelen waren van kracht op de UA-campussen in de binnenstad, en golden niet voor Universitair Ziekenhuis Antwerpen en Antwerp Management School. Volgens de Antwerpse lokale politie ging het slechts om voorzorgsmaatregelen, omdat ze geen enkel risico wilde nemen.

“Het bericht over de terroristische dreiging ging via sociale media snel rond bij de studenten en daardoor ontstond er heel wat commotie”, zei UA-woordvoerder Peter De Meyer vanmiddag. “Het zal waarschijnlijk om een vals dreigbericht gaan, maar dat wordt verder onderzocht door de politie.”

2
Klaas De Scheirder

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Angelo Cabooter

    Laat hem maar serieus opdraaien voor de politiekosten, en stop hem maar een paar jaar in de gevangenis.

  • Rogé Bouwens

    Weer zo een geval waar de gemeenschap kan voor opdraaien.Of zijn er nu nog slimmerikken dat dit crapul iets gaat vergoeden.Blijf dan maar verder dromen

Lees meer