3 De vuurbal trok in enkele tientallen seconden een verwoestend spoor door de feestzaal, al ontsnapte een deel merkwaardig genoeg aan de vlammen. In 2004 werd het Switel afgebroken.
kos De vuurbal trok in enkele tientallen seconden een verwoestend spoor door de feestzaal, al ontsnapte een deel merkwaardig genoeg aan de vlammen. In 2004 werd het Switel afgebroken.

Exclusief voor abonnees

25 jaar na het Switel-inferno dat vijftien mensenlevens kostte: “Soms schiet ik ‘s nachts nóg wakker omdat ik geen lucht meer krijg”

“Ik ademde zoveel rook in dat ik dacht: ik ga dood. Maar ik had een engelbewaarder. Met het hoofd viel ik achterover door een stukgeslagen raam. Zo kreeg ik frisse lucht en kwam ik weer bij bewustzijn.” Sandra Van den Broeck, toen Miss Diamant, liep zware brandwonden op bij de ramp in het Switel hotel op oudejaarsavond 1994. Vijftien mensen overleefden het niet, 164 anderen raakten (zwaar)gewond.

Vandaag woont Sandra Van den Broeck aan de kust. De dodelijkste brand in de Antwerpse naoorlogse geschiedenis heeft haar leven getekend, maar haar niet klein gekregen. Gelukkig zijn er sinds die noodlottige avond 25 jaar geleden ook veel mooie momenten geweest.

Waar ze ook is: waakzaamheid staat voorop. “Ik heb twee kinderen. Ik heb hen altijd uit de keuken gehouden. Ik ben een romantisch type. Maar lange kaarsen in kandelaars wil ik niet. Ik gebruik enkel theelichtjes in glazen kaarsenhouders. Met mensenmassa’s heb ik het moeilijk. Dan krijg ik het benauwd. Een concert in openlucht: dat gaat nog. Maar in een zaal pakt dat op mijn adem.”

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer