2 Erna Vandekerckhover, uitbaatster van kledingwinkel Labels Inc, kiest voor de Nationalestraat.
Klaas De Scheirder Erna Vandekerckhover, uitbaatster van kledingwinkel Labels Inc, kiest voor de Nationalestraat.

Aalmoezenierstraat loopt leeg

Te veel vrachtwagens en gebrek aan passage jagen winkeliers weg

Vijf winkeliers in de Aalmoezenierstraat tussen de Nationalestraat en Rosier, verlaten de straat de komende weken. Drie kledingwinkels, een kapper en een groente- en fruitwinkel zoeken andere oorden op. Vooral een gebrek aan passage, te veel vrachtwagens en overlast van werven worden genoemd als redenen om te verhuizen.

Labels Inc. verkoopt al 15 jaar designerkledij uit overstocks én de betere tweedehandsstuks van ontwerpers in de Aalmoezenierstraat. Eind juli verhuist bezielster Erna Vandekerckhove haar zaak echter naar de Nationalestraat. "Ik kreeg hier de afgelopen jaren te veel het gevoel dat ik op de Boomsesteenweg zit. Ondanks het feit dat de straat een woonerf is, zijn hier veel foutparkeerders en vrachtwagens die voor de zaak parkeren, omdat er niet genoeg laad- en loszones zijn in de Nationalestraat. Voor mij was de maat vol. Ik wilde een nieuwe vibe. Bovendien gaan we in de Nationalestraat naar een ruimer, hoger pand."

2 Danusa Schneider van groente- en fruitwinkel Foothies verhuist naar de Verschansingsstraat.
Klaas De Scheirder Danusa Schneider van groente- en fruitwinkel Foothies verhuist naar de Verschansingsstraat.

Ombudsman

Annelies Braeckman van modezaak Frankly verruilt de Aalmoezeniersstraat voor de Kloosterstraat om gelijkaardige redenen: "Ik heb de ombudsman van de stad gemaild en tal van keren de politie gebeld voor foutparkeerders en vrachtwagens die de straat inpalmden om te laden en lossen. Uiteindelijk zette dat weinig zoden aan de dijk. Ik miste hier ook passage en daarom open ik dit weekend mijn kledingwinkel in de Kloosterstraat, een straat waar steeds meer modeboetieks zich vestigen naast de antiquairs. De eigenaar gaat dit pand wel omvormen tot een kunstgalerij, maar dat is maar een tijdelijk project."

Geen vierde seizoen

Naast Frankly houdt Machteld Van De Perre van Atelier Assemblé vandaag voor de laatste keer een uitverkoop van jurkjes en kinderkleding in originele retrostoffen. "Voor mij was de Aalmoezenierstraat een tijdelijk experiment. Ik heb hier drie seizoenen gezeten, nadat ik met Atelier Assemblé moest verhuizen uit de Leopold De Waelstraat omdat de eigenaar daar zijn pand wilde verbouwen. Een vierde seizoen komt er niet, want op het Zuid had ik meer klanten. Mogelijk open ik een nieuwe zaak op een nieuwe locatie, maar ik ben er nog niet uit waar".


"Veel te weinig passage, dat klopt volledig", zegt Danusa Schneider die bij Foothies haar eigen smoothies, Braziliaanse producten en groenten en fruit verkoopt. "We verhuizen binnen de maand naar de Verschansingsstraat. Daar hebben we een groter pand en hopelijk meer passanten. De Aalmoezenierstraat is eigenlijk een woonerf, waar het verkeer beperkt zou moeten zijn tot de bewoners, maar ze scheuren hier soms zo hard door de straat dat mijn kinderen hier niet buiten kunnen spelen."


Kapsalon Ion van kapper Didier zou er naar verluidt ook de brui aan geven, maar hij kon dat ons nog niet officieel bevestigen wegens op vakantie. Enkel een tijdelijke pop-upzaak in kinder- en babykleding (nog tot september), honest by van Bruno Pieters en een wasseretteblijven dan nog over in de straat.


(DILA/MLS)

Lees meer