Het justitiepaleis van Antwerpen.
belga Het justitiepaleis van Antwerpen.

Acht jaar geëist, maar Brasschatenaar (23) toch vrijgesproken voor poging tot doodslag

Roderique V.H. (23) uit Brasschaat, die 8 jaar cel riskeerde voor poging tot doodslag, is vrijgesproken. De rechters vonden het onvoldoende bewezen dat hij twee jaar geleden een toen 16-jarige jongen had neergestoken in Merksem. De twintiger kreeg wel 18 maanden cel voor verboden wapenbezit.

Het 16-jarige slachtoffer werd op 14 juli 2017 in de Hennepstraat in Merksem in de maagstreek en de hals gestoken. De jongen slaagde er nog in om zijn woning te bereiken. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, bevond hij zich met zijn ouders in de badkamer, waar volgens de politie een sterke cannabisgeur hing. Hij werd in levensgevaar afgevoerd naar het ziekenhuis en werd meteen geopereerd.

Wisselende verklaringen

Er waren geen getuigen of camerabeelden van de feiten en het slachtoffer legde wisselende verklaringen af over wat er gebeurd was. Eerst zei hij dat hij werd aangesproken over zijn gsm, dan ging het over weed en vervolgens over het ‘rippen’ van zijn neefje. Hij had het ook eerst over één dader, later werden het er drie.

De zoektocht naar de dader(s) verliep dan ook moeizaam. Pas in december, toen de stiefvader van het slachtoffer vernomen had dat de zonen van een vroegere vriend erbij betrokken waren, kwam Roderique V.H. in beeld. Het slachtoffer herkende hem op foto, maar de beklaagde ontkende dat hij de tiener had neergestoken.

Advocaat Bram De Man zette vraagtekens bij de manier waarop Roderique V.H. geïdentificeerd werd en ook de rechtbank vond dat er daarover tegenstrijdige verklaringen werden afgelegd. Aangezien de herkenning het enige bewijs was, sprak de rechtbank de beklaagde vrij.

Roderique V.H. werd wel veroordeeld voor het bezit van pepperspray en een boksijzer. Aangezien hij geen enkele les had getrokken uit zijn zes veroordelingen voor drugsinbreuken, diefstallen met geweld, inbraken en opzettelijke slagen en verwondingen, legde de rechtbank hem een effectieve celstraf van 18 maanden op.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • paul stockmans

    effectieve straf van 18 maanden, en straffen beneden 3 j worden niet uitgevoerd ? Hij had verboden wapens, maar is blijkbaar een doetje ? Mijn moeder zaliger zei altijd:" geld maakt recht wat krom is" ik moet het toch gaan geloeven

Lees meer