8 Heel wat volk woont het startschot op de Grote Markt bij. Onder hen ook Lies Dermout (midden, met boekje en pen in de hand), zij kwam met slechts één doel: zo veel mogelijk rennershandtekeningen verzamelen, onder hen ook die van haar grote idool: Tom Boonen. Van alle fans bleek zij ook de luidste, en de kampioen hield dan ook even halt om haar boekje te tekenen (twee foto's rechtsonder). Missie geslaagd!
Heel wat volk woont het startschot op de Grote Markt bij. Onder hen ook Lies Dermout (midden, met boekje en pen in de hand), zij kwam met slechts één doel: zo veel mogelijk rennershandtekeningen verzamelen, onder hen ook die van haar grote idool: Tom Boonen. Van alle fans bleek zij ook de luidste, en de kampioen hield dan ook even halt om haar boekje te tekenen (twee foto's rechtsonder). Missie geslaagd!

Alsof ze altijd al van Antwerpen was

75.000 MENSEN KOMEN ONDER STRALENDE ZON GENIETEN VAN DE START

De kop is eraf: de eerste Ronde van Vlaanderen met start in Antwerpen is gepasseerd. En iedereen zag dat het goed was. Een helderblauwe hemel, een gezellige drukte en zomerse temperaturen. Alsof de Ronde altijd al van Antwerpen geweest is.

Al erg vroeg stonden fans op de Grote Markt om hun wielerhelden van dichtbij te bewonderen. Patrick Helsen (56) en Ingrid Van Gestel (54) uit Herentals stonden er al om 6.45 uur. "Wij hebben hier overnacht in een hotel. Al heel lang wilden we de start van de Ronde eens meemaken, maar Brugge is wat te ver, hè. Nu de start in Antwerpen gegeven wordt, kunnen we dat dus niet missen. Dat vroeg opstaan pakken we er met plezier bij," vertelt Patrick.

8 Een massa volk ziet Philippe Gilbert winnen in het fandorp op de Groenplaats.
Een massa volk ziet Philippe Gilbert winnen in het fandorp op de Groenplaats.

Eentje springt eruit

De ploegen werden een voor een voorgesteld en begeleid met een toepasselijk nummer. En dat werkte. Als ware supersterren reden de renners de gele loper op. De spanning werd op een slimme manier opgebouwd - het is geen toeval dat de ploegen van Boonen, Sagan en Van Avermaet pas op het einde werden voorgesteld. Lies Dermout (10) uit Mortsel stond op de eerste rij. Ze had slechts één doel: zo veel mogelijk handtekeningen verzamelen en als het even kon, ook die van haar grote idool Tom Boonen. Haar ogen schitterden bij de aanblik van Tom die het podium opreed, vol stress wanneer hij het afreed, in haar richting. Hoewel duizenden fans Toms naam scandeerden, sprong haar stem er bovenuit. Bijna reed hij haar voorbij, maar zelfs een kampioen als Tom kon Lies niet zomaar voorbij rijden. Handtekening gezet, missie geslaagd!

8

Even stilgevallen

Exact om 11 uur loste De Wever het startschot van de 101ste editie van de Ronde van Vlaanderen en enkele minuten later verdween het peloton onder de Schelde, uitgewuifd door tienduizenden mensen, die allemaal zagen dat het goed was. Even leek het feest daarna wat stil te vallen. Het optreden van Linde Merckpoel op het grote podium kon maar weinig mensen beroeren, maar Level 6 bracht nieuw leven in de brouwerij en Regi bracht het volk vervolgens gewoon in hogere sferen. En dan moest de Ronde eigenlijk nog beginnen.

8

Fandorp

De hele binnenstad baadde in de zon en ademde gezelligheid uit. Er was veel volk, zo een 75.000 mensen, maar nooit was er dat beklemmende gevoel. Ook in het fandorp op de Groenplaats niet, waar zo een duizendtal mensen verzamelde om de Ronde live te volgen. Even was er paniek toen het grote scherm een paar keer haperde, diep in de finale van de Ronde, maar kon de pret uiteindelijk niet bederven.


"Of de Ronde nu in Brugge start of in Antwerpen, het maakt de wielrenners niet uit," zei Johan Museeuw voor de Ronde. Dat klopt, maar voor die 75.000 mensen die gisteren in Antwerpen waren, was het een wereld van verschil. En dat nog vier jaar lang.

8 Sportschepen Ludo Van Campenhout (links) en Bart De Wever (met startpistool) houden zich klaar om het startschot te geven.
Sportschepen Ludo Van Campenhout (links) en Bart De Wever (met startpistool) houden zich klaar om het startschot te geven.
8 De ronde start. Wereldkampioen Peter Sagan trekt zich op gang.
De ronde start. Wereldkampioen Peter Sagan trekt zich op gang.
8
8

Lees meer