Photo News

Alweer hinder op Antwerps stadsnet door spontane vakbondsactie bij De Lijn

De buslijnen 13, 14, 17, 19, 20, 21, 22, 23, 30, 33, 142 en 762 zijn verstoord

Door een spontane vakbondsactie in stelplaats Zurenborg is het busnet in de stad Antwerpen ernstig verstoord. Twaalf buslijnen van De Lijn ondervinden hinder. Volgens de socialistische vakbond ACOD is er bij de chauffeurs ontevredenheid over de rijtijden en koppelingplanning op een specifieke buslijn.

Begin deze maand legden buschauffeurs meermaals het werk neer na twee gevallen van agressie door reizigers. Ze voelden zich onvoldoende gesteund door De Lijn, maar vermoedden ook dat er een verhoogd risico op agressie is door frustraties bij reizigers. De reden daarvan is het regelmatig schrappen van ritten door personeelstekort.

Verstoord

Volgens Olivier Coenen, zonesecretaris ACLVB, had de directie na de acties beloofd om de werkdruk bij het personeel te verminderen door evenwichtigere dienstregelingen op te maken. “Maar daar is nog altijd niets van in huis gekomen. Sterker nog, het personeel heeft tot op heden zelfs geen stand van zaken gekregen.”

Vanochtend weigerden veel chauffeurs uit te rijden vanuit de stelplaats Zurenborg. Concreet zijn daardoor de lijnen 13, 14, 17, 19, 20, 21, 22, 23, 30, 33, 142 en 762 verstoord.

Rusttijden

“Er is ontevredenheid over de planning van lijn 30", zegt sectorsecretaris Geert Vermunicht van ACOD TBM. “Daar zit de koppeling van de ritten niet correct, waardoor de rij- en rusttijden niet haalbaar zijn.” Het probleem werd in het verleden al aangegeven bij de planningdienst, maar de tegemoetkoming was volgens Vermunicht onvoldoende. “Vooral de weekenddiensten zijn te zwaar.”

De chauffeurs krijgen ook te weinig rusttijd tussen shiften, zegt Vermunicht. “Het gebeurt vaak dat een chauffeur pas laat op de avond stopt met werken, om de volgende ochtend alweer de vroege shift te moeten starten.”

Overleg

De Lijn laat in een reactie weten “dat het betreurt dat de vakbonden onaangekondigd het werk onderbreken”. Kort na de spontane werkonderbreking zaten de directie en de vakbonden wel al samen. Er zal nog de rest van de dag hinder zijn, maar donderdag wordt het werk wellicht hervat, stellen de vakbonden. 

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Yelene dekann

    Mijn echtgenoot is een ex-collega van deze mensen, hoe dikwijls is hij niet thuisgekomen dat hij niet kunnen eten noch drinken heeft, laat staan naar de wc is kunnen gaan.Hij is terwijl hij nog werkte voor de lijn 3 x geöpereerd aan het hart en toen met brugpensioen gegaan en nog eens een ingreep gehad.De stress is niet te harden en de lijn die doet er niets aan die denkt alleen aan nieuwe bussen i.p.v. betere verloning (1250€/maand) en goede arbeidsvoorwaarden.

  • Rudy Van Daele

    zet minstens en jaar effectief bak bij agressie op het openbaar vervoer , brandweer enz. Maar gebeurd er niets, dit is niet de fout van de lijn maar van justitie. (Justitie faalt op alle vlakken tegenwoordig.)

Lees meer