Het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg en Anuna De Wever, bezielster van ‘Youth for Climate’, waren vorige week aanwezig op de zevende klimaatmars van de spijbelende scholieren Brussel. Mogelijk komt Thunberg donderdag ook naar Antwerpen.
Baert Marc Het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg en Anuna De Wever, bezielster van ‘Youth for Climate’, waren vorige week aanwezig op de zevende klimaatmars van de spijbelende scholieren Brussel. Mogelijk komt Thunberg donderdag ook naar Antwerpen.

Antwerpen maakt zich op voor achtste klimaatmars: “Blijkbaar hebben we ons punt nog onvoldoende gemaakt”

Spijbelende klimaatscholieren beginnen donderdag om 9 uur aan het Operaplein en eindigen op de Groenplaats

Onderwijsschepen Jinnih Beels (sp.a) vindt het dan wel welletjes geweest, de klimaatmarsen gaan onverminderd door. Donderdag strijken de spijbelende scholieren neer in Antwerpen. “Tot nu toe kregen we vooral mooie woorden van de politici, maar het ontbreekt voorlopig nog aan daden.”

Als het van Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels (sp.a) afhangt, mogen de klimaatbetogingen van de spijbelende scholieren stilaan stoppen. “Die eerste klimaatbetoging vond ik fantastisch. Die tweede betoging, oké, maar daarna was het signaal wel gegeven”, zei Beels dit weekend nog in een interview met De Zondag.

“Ik ben het daar dus compleet mee oneens”, reageert Anuna De Wever, bezielster van Youth for Climate, lichtjes gepikeerd. “De uitspraken van Jinnih Beels bewijzen dat we blijkbaar nog onvoldoende ons punt hebben gemaakt. Tot nu toe kregen we vooral mooie woorden van verschillende politici, maar het ontbreekt aan daden.” Kyra Gantois, Anuna’s ‘partner-in-crime’, beaamt: “Beels is bevoegd voor onderwijs en ziet dus liever geen spijbelaars. Dat is te begrijpen. Maar die opmerking toont aan dat ze niet begrijpt waarom we dit doen.”

Die opmerking van Jinnih Beels toont aan dat ze niet begrijpt waarom we dit doen

Kyra Gantois

Ophef

Het mag duidelijk zijn: de klimaatspijbelaars weten van geen ophouden. Na een zevende editie vorige week in Brussel, waar 7.500 mensen kwamen opdagen, en een mars in Gent, waar 10.000 mensen aan deelnamen, is donderdag Antwerpen aan de beurt. De mars trekt zich om 9 uur op gang aan het Operaplein. Behoudens last-minute wijzigingen gaat het dan via de Teniersplaats, de Arenbergstraat, de Lange Gasthuisstraat en de Kloosterstraat naar de Groenplaats.

Vorige week was er tijdens de mars in Brussel heel even ophef toen het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg door perslui werd omringd. Maar de Antwerpse politie verwacht geen grote problemen. “We zijn goed voorbereid”, zegt woordvoerder Wouter Bruyns. “Elke organisator van een evenement voorziet trouwens zelf een interne ordedienst. We verwachten dat die instaat om de persdruk te regelen. Als er gevaar dreigt, zal de politie uiteraard bijspringen.”

Over de opkomst spreken organisatoren Youth for Climate en Students for Climate zich liever niet uit. “We roepen iedereen op om naar Antwerpen af te zakken. Maar het is koffiedik kijken omdat er elders in het land ook lokale acties worden gehouden. De kans bestaat trouwens dat Greta Thunberg ook in Antwerpen zal meestappen, maar we wachten nog op een officiële bevestiging”, zegt Kyra Gantois.

Schriftelijke toelating

Voor Antwerpse scholen - wij peilden bij het Xaveriuscollege in Borgerhout en de Sint-Lutgardisschool in Antwerpen - is het nog te vroeg om te kunnen inschatten hoeveel klimaatspijbelaars van school zullen wegblijven. “Ouders moeten daarvoor schriftelijke toelating geven en die documenten zijn nog niet binnen”, legt directeur Alex Peeters van het Xaveriuscollege uit. Zelf hebben de twee scholen niet actief gemobiliseerd voor de Antwerpse mars. “Niet omdat we de actie geen warm hart toedragen, want dat doen we wel. We zijn zelfs fier dat scholieren zoveel engagement tonen”, reageert Katelijne Pickery van de directie van Sint-Lutgardis. “Ook onze school draagt haar steentje bij aan de bewustwording rond het klimaat. Er worden documentaires getoond en er lopen projecten rond afval. Op de grote klimaatmars in Brussel op zondag 27 januari waren we ook met leerlingen en leerkrachten vertegenwoordigd.”

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • CAROLINE NAGEL

    Mensen, wees trots op de jeugd die opkomt voor ons klimaat. Nee, ze worden NIET betaald door links (waar halen jullie dat vandaan?!) . Zij hebben meer jaren te gaan op deze planeet dan 50-plussers, en het is aan iedereen om daaraan mee te werken. Geen vliegvakanties, de auto zo vaak mogelijk thuis laten, recycleren, van die dingen!

  • Jacques Pauwels

    Betoging in Antwerpen...zoveelste bewijs,dat het politiek geïnspireerd is....oa tegen nv-a....

Lees meer