2 Het lichaam van verpleegster Christine Lenaerts werd in een bos aan het kanaal gevonden.
Photonews / rv Het lichaam van verpleegster Christine Lenaerts werd in een bos aan het kanaal gevonden.

Antwerpse cipiers stellen zich burgerlijke partij tegen moordenaars collega

Het personeel van de Antwerpse gevangenis stelt zich in groep burgerlijke partij voor het assisenproces tegen de moordenaars van hun collega Christine Lenaerts.  De verpleegster werd een jaar geleden vermoord door twee ontsnapte gevangenen.  De cipiers hebben een vzw opgericht om hun belangen op het proces te verdedigen. 

Het moordkoppel Ashley V.D.V.  en Marco L. moeten voor het hof van assisen verschijnen voor de moord op gevangenisverpleegster Christine Lenaerts (45). De vrouw uit Bouwel  werd op 26 april 2018 dood aangetroffen in een bos in Olen. Zij was gewurgd door het koppel Marco L. (44) en Ashley V.D.V.  (34). Christine had Ashley V.D.V. - die zou trouwen met Marco L., maar wegliep tijdens een penitentiair verlof - opgevangen. Dat zinde Marco niet. 

Vzw opgericht

Bij het personeel van de gevangenis in de Begijnenstraat  was de verslagenheid groot. Dat bleek onder meer op de uitvaart waar meer dan honderd collega’s in uniform een erehaag vormden. Christine Lenaerts werkte al 19 jaar in de Begijnenstraat. Om hun stem te laten horen op het assisenproces, hebben de cipiers een vzw opgericht. Advocaat Walter Damen heeft de vzw aangemeld als burgerlijke partij.  

Advocaat Walter Damen: “Veel cipiers waren goed bevriend met Christine. Zij zagen het niet zitten om zich elk individueel als burgerlijke partij te stellen. Daarom hebben zij een vzw opgericht ‘Ter bescherming van het belang van de penitentiair beambten.’ Zo kunnen de cipiers, via die vzw, hun stem laten horen op het proces.”

In de rechtszaal heeft de vakbond geen bevoegdheid, vandaar dat het gevangenispersoneel die vzw opricht

Robby De Kaey (ACOD)

Toegenomen agressie

De vzw willen vooral twee problemen onder de aandacht van de assisenjury brengen: de toegenomen agressie tegen het gevangenispersoneel en de bescherming van het personeel in hun privé-omgeving. 

Cipier en vakbondsman Robby De Kaey is één van de mede-oprichters van de vzw: “Bij de moord op Christine werden de cipiers eraan herinnerd in welke ‘bijzondere’ omgeving  zij werken. Er is daar zo vaak geweld tegen het personeel, gelukkig zelden zo extreem als tegen Christine. De cipiers willen die problematiek ook op het assisenproces onder de aandacht brengen.”

2 De cipiers vormden een erehaag bij de begrafenis van Christine Lenaerts.
Klaas De Scheirder De cipiers vormden een erehaag bij de begrafenis van Christine Lenaerts.

Vakbond

Volgens Robby De Kaey die vooral bekend is als vakbondsman van ACOD, kon de vakbond het personeel van de Begijnenstraat niet vertegenwoordigen op het assisenproces. Vakbonden hebben geen rechtspersoonlijkheid en kunnen dus geen partij zijn in een strafrechtelijk proces. “Een vakbond komt tussen bij problemen tussen werkgever en personeel”, zegt hij. “Tegen de toenemende agressie heeft de vakbond binnen de gevangenis al heel wat gedaan gekregen. Er zijn lokale opvangteams opgericht waar cipiers na een aanval terecht kunnen. Wie wil, kan ook een cursus ‘Zelfbescherming’ volgen. In de rechtszaal heeft de vakbond geen bevoegdheid, vandaar dat het gevangenispersoneel die vzw opricht.” 

De vzw zal op het proces, dat ten vroegste begin 2020 doorgaat, een bescheiden plaats innemen. “Het personeel beseft goed dat er veel belangrijkere slachtoffers zijn, met name de familie van Christine Lenaerts”, zegt advocaat Walter Damen. 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Remus Bogaert

    Of hoe het leven van zo een mooie mens kan stoppen door een soort van mensen die nauwelijks die naam waardig zijn.

Lees meer